Tarol itthon az Android, a legtöbb magyarnak Samsung mobilja van

Az eNET közétette az éves mobiltelefonos kutatásának eredményeit.
Kapcsolódó cikkek

Az eNET közétette az éves mobiltelefonos kutatásának eredményeit, ami szerint hazánkban 5,3 millióan használnak okostelefont, és a felnőtt magyar internetezők 89 százaléka hazsnál ilyen készüléket. 2017 óta a készülékükön mobilinternetet használók száma 1,7 millióval nőtt, táboruk 2019 májusára közel 4,5 millióra bővült. A legnépszerűbb napi szinten végzett online okostelefonos tevékenységek a böngészés, az online üzenetküldés alkalmazással és a közösségi média oldalak látogatása.

Az okostelefon életünkben betöltött kitüntetett szerepét nemcsak a használók számának folyamatos emelkedése, de a készülékünkhöz való ragaszkodásunk is bizonyítja. Amellett, hogy az okostelefon-tulajdonosok 71 százaléka szinte sosem kapcsolja ki telefonját, 55 százalék éjszaka is maga mellett tartja, negyedük pedig még a mellékhelyiségbe is magával viszi azt.

A válaszadók által használt készülékek operációs rendszerét illetően továbbra sem kérdéses az Android dominanciája, amit 2017 óta még tovább is tudott növelni (78 százalékról 85 százalékra). A második helyen az iOS szerepel 11 százalékkal, a harmadik helyezett pedig a Windows Phone 3 százalékkal.

Márkákat tekintve a Samsung részesedése a legjelentősebb (jelenleg 34%), amit a Huawei (23%) és az Apple (11%) követ. 

Az eNET kutatása alapján a válaszadók számára okostelefon választásakor az ár (85%) és a készülék tudása, technikai jellemzői (82%) után az operációs rendszer a harmadik legfontosabb szempont (75%).

Wifin keresztül tízből kilenc okostelefon-használó szokott készülékén internetezni. Számuk 2017 óta több mint 700 ezerrel emelkedett, 2019-re elérte a 4,9 milliót. Mobilinternet esetében még jelentősebb volt a bővülés: okostelefonján mobilnetet a válaszadók 85 százaléka, azaz közel 4,5 millióan szoktak használni, 2017 áprilisa óta számuk több mint 1,7 millióval nőtt.