Tech

Kémeket is keresnek az álláskeresők Facebookján

A New York Times cikke szerint az álláskeresők Facebookjaként is emlegetett LinkedIn nevű üzleti közösségi oldal nem csak a hagyományos karrierutak előtt nyitja ki a lehetőségeket. Mint kiderült, többször is volt rá példa, hogy az elmúlt évek során idegen kormányok ezen a platformon keresztül toboroztak amerikai kémeket. A Times informátorai szerint a kínaiak a legaktívabbak ilyen téren.

William R. Evanina, a Nemzeti Védelmi Értesítési és Biztonsági Központ (NCSC) vezetőjének elmondása szerint a kínaiak rendkívül agresszívan használják a platformot, egyszerre akár ezer felhasználóval is felveszik a kapcsolatot. Sokakat Kínába invitálnak üzleti találkozóra ahelyett, hogy a toborzókat küldenék az Egyesült Államokba.

A megbízások célja jellemzően üzleti titkok ellopása, vagy szellemi tulajdonokról, fejlesztésekről szóló információszerzés.

A Times oknyomozó cikke szerint a kapcsolatot létesítő személyek és cégek megadott személyes és üzleti adatai rendszerint hamisak, és jól álcázzák a valódi szándékokat.

Név szerint említik a cikkben Kevin Patrick Mallory, korábbi CIA alkalmazott esetét, akit év elején 20 év börtönre ítéltek, miután nemzetvédelmi információkat szivárogtatott a kínai kormánynak. A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálata szerint a kínai szervek a LinkedInen keresztül vették fel a kapcsolatot Mallory-val,egy politikai tanácsadó szervezetnek álcázva magukat, mielőtt sikerült felépíteni a köztük lévő munkaviszonyt.

A LinkedIn különösen vonzó eszköz a kínaiak számára, lévén ez az egyetlen olyan mainstream amerikai közösségimédia-platform, ami némi cenzúrát magába foglaló kompromisszummal, de üzemel Kínában. A világszerte több mint 645 millió felhasználói bázissal rendelkező LinkedIn egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy a cégek személyesen is felvehetik a kontaktot a regisztrált szakemberekkel, hogy ajánlatot tegyenek nekik, vagy személyes találkozóra invitálják őket.

A LinkedIn közleménye szerint már dolgoznak azon, hogy időben képesek legyenek kiszűrni a hamis fiókokat és cégeket, amelyeken keresztül csaló- , vagy félrevezető tevékenységeket folytatnak készítőik. A tagok félrevezetése ugyanis ütközik a szolgáltatás felhasználási szabályzatával.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik