Tech

Meglepő névvel jön az új Android

Évről évre nagy találgatás előzi meg a soron következő Android főverzió végleges nevét, mivel a Google jópofa módon minden alkalommal valamilyen édesség választ utótagnak. Eddig olyan hagyományos cukros finomságok ragadtak a szoftverhez, mint a Nougat (nugát), a Marshmallow (mályvacukor), vagy a Gingerbread (mézeskalács). A keresőóriás most lerántotta a leplet az ősszel érkező, eddig Android Q kódnéven emlegetett tizedik kiadás hivatalos elnevezéséről,

ami nemes egyszerűséggel csak „Android 10” lesz.

A cég ezzel teljesen elszakad az eddigi tízéves névadási hagyományától, és úgy tűnik, hogy ez nem egyszeri alkalom: a jövő évi kiadás már Android 11 lesz, és így tovább.

A névváltozással kapcsolatban Sameer Samat, termékmenedzsmentért felelős elnök a The Verge számára kifejtette, hogy nem lett volna nehéz „Q” nbtűvel kezdődő nevet találni, más oka van a döntésnek. Régiótól eltérően ugyanis más-más számít édességnek, és van olyan kifejezés, amit egyes területeken nehéz kiejteni, például a „Lollipopot”. A számok viszont univerzálisak, így bárki számára könnyen érthetők és használhatók – nem mellesleg sokkal olvashatóbbak, akár kijelzőn is.

Az újragondolt elnevezés mellé újraszabott logó is érkezett, ami Aude Gandon, az Android globális márkaigazgatója szerint sokkal modernebb. Az Android felirat már egy új betűtípussal jelenik meg, az eddig használt zöld helyett már fekete színben, de az ikonikus kis zöld robot marad. „A robot teszi különlegessé az Androidot. Emberivé, vidámmá és elérhetővé.” – mondta el ezzel kapcsolatban Gandon.

Hogy milyen újdonságokat hoz az új mobilszoftver, arról itt írtunk korábban:

Ezeket a funkciókat hozza az új Android
A Google éves fejlesztői konferenciáján jelentette be, hogy elindul az új rendszer bétájának harmadik fázisa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik