Tech

Már a fényképezőgépek sincsenek biztonságban a vírusoktól

A digitalis fényképezők jó részének gyenge a védettsége, olyannyira, hogy könnyűszerrel juttathatók rájuk zsarolóvírusok – világított rá Eyal Itkin, a Check Point Software Technologies kiberbiztonsági szakembere a Defcon konferencián. Ezzel pedig bebizonyosodott, hogy a kamerákon tárolt, értékes emlékeink sincsenek biztonságban.

Itkin egy Canon EOS 80D digitális tükörreflexes gépbe férkőzött be a kamera wifi-modulján keresztül, majd telepített rá kártevőt, ami megakadályozta az eszköz használatát. Ahogy hangsúlyozta, a támadás kivitelezése az úgynevezett drót nélküli technológiát használó gépekkel lehetséges – elég, ha a wifi vagy a Bluetooth bekapcsolva marad, és a rosszakarók pillanatok alatt kihasználhatják a helyzetet.

A szakember ajánlata szerint érdemes hát kikapcsolni a wifit és a bluetooth-t is, amennyiben nincs rá szükségünk, így nagyobb eséllyel akadályozható meg egy feltörés. Azóta a Canont is értesítette a sebezhetőségről, akik már ki is adtak egy szoftveres javítást, így a japán márka minden felhasználójának érdemes letöltenie a legfrissebb firmware-t.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik