Tech

Meglepő, mi fogyasztja a legtöbb energiát

2019-ben minden eddiginél korábban, július 29-én érjük el a globális túlfogyasztás napját. Ez azt jelenti, hogy hétfőre elhasználjuk a Föld megújulni képes természetierőforrás-készleteit. A Global Foodprint Network által meghatározott globális túlfogyasztás napját az 1970-es évek óta egyre hamarabb érjük el.

Meglepő lehet, de napjainkban az épületek a legnagyobb energiafogyasztók, a világ teljes energiafogyasztásának 30 százalékáért felelősek.

Az arány az urbanizáció, a népességnövekedés és az extrém időjárási eseményekkel járó hűtési és fűtési igények miatt a becslések alapján 20 év múlva a 80 százalékot is elérheti.

Mára már elérhetőek azok a technológiák, amelyekkel csökkenthető a fogyasztás, hiszen a digitális transzformáció az épületenergetikát is elérte. Az energiafelhasználásra vonatkozó adatok gyűjtésével és elemzésével például növelhető az energiahatékonyság.

Fotó: iStock

A Schneider Electric, mint a villamosipar meghatározó szereplője és a Global Foodprint Network a #MoveTheDate programmal idén megoldásokat javasol a globális túlfogyasztás elmozdítására. A kezdeményezés elsősorban a világ nagyvállalatainak szól, az óriásvállalatok a one-planet üzleti modell elfogadásával akár három héttel is kitolhatják a napot.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéni szerepvállalás is hozzájárulhat a fogyasztás csökkentéséhez. Az Ecological Footprint Calculator segítségével könnyed kiszámolható az ember ökológiai lábnyoma.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik