Tech

Újabb kínai űrállomás zuhan vissza a Földre

Csak órák kérdése, hogy a kínai űrállomás, a Tienkung-2 (Mennyei Palota-2) irányítva visszazuhanjon a Földre – írja a TechCrunch. A részben elégő űreszköz maradványai valahol a Csendes-óceánnál csapódnak majd be, azt azonban nem lehet pontosan kiszámolni, hogy darabjai miként fognak szétszóródni.

A Tienkung-2 egy kísérleti űrállomás, melyet 2016-ban állítottak pályára. A szerkezet fedélzetén kínai űrhajósok is megfordultak, akik egyszerűbb teszteket és kísérleteket is elvégeztek. A Tienkung-2 misszióját eredetileg kétévesre tervezték, de végül jóval túlteljesítette az elvárásokat.

A kínai szakemberek végül úgy döntöttek, hogy nem akarnak a Tienkung-1-hez hasonló helyzetet kialakítani, ezért kontrolláltan semmisítik meg az űrállomást. A Tienkung-2 elődje 2016-ban vált irányíthatatlanná, és tavaly áprilisban csapódott a Csendes-óceánba. A szakértők szerint a 16 méteres Tienkung-2 jelentős része az atmoszférában fog elégni, a felszínt elérő darabok pedig biztonságos helyen fognak lezuhanni.

Óceánba csapódott a Tienkung-1 kínai űrállomás
Igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy nagyon kicsi a valószínűsége egy nagyobb darab földbe csapódásának, ezáltal emberi sérülésnek.

A tervek szerint 2020-ban újabb űrállomást bocsátanak fel, a Tienkung-3 szintén tesztfeladatokat fog ellátni.

Kiemelt kép: AFP / Wang Sijiang / XINHUA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik