Tech

Kémszoftvert telepítenek a mobilokra a kínai határőrök

A kínai határőrség titokban kémprogramokat telepít utazók mobiljára annak céljából, hogy átvizsgálják a készülékeiken található fájlokat és személyes adatokat. A Guardian a Süddeutsche Zeitung és a  New York Times lapokkal együtt hozta nyilvánosságra cikkét arról, hogy a kirgiz határon át a nyugat-kínai Hszincsiang régióba belépők alapos átvizsgáláson mennek keresztül.

A határőrök elkérik a mobiljukat, amire egy szobában speciális szoftver telepítenek, és átvizsgálják még az e-mailek és a szöveges üzenetek tartalmát is. Hszincsiang többségében muszlimok lakta terület, ahol a szokásosnál is több arcfelismerő kamera figyeli a lakosokat a mecsetekben, az utcákon.

A biztonsági szakértőkkel és akadémikusokkal közösen készített oknyomozó cikk azt is említi, hogy milyen tartalmakat vélnek a hatóságok problémásnak. A tiltólistán szerepel minden olyan kifejezés, ami az iszlám szélsőségesekkel hozható kapcsolatba, köztük az Al-Kaida Inspire című angol nyelvű magazinja, de a Dalai Láma írásai, a japán Unholy Grave metálzenekar zenéje, valamint Robert Greene amerikai író The 33 Strategies of War könyve is gyanús.

A turisták elmondása szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy az adataikat átvizsgálják. Mielőtt az eszközt visszakapják, jellemzően már nincs rajta a kémprogram, de egyes visszajelzések szerint van, amikor igen. Azt nem tudni, hogy az átvizsgált adatokról készül-e másolat, és ha igen, hol tárolják, hová küldik. Ugyan arra nincs bizonyíték, hogy az összegyűjtött információkat felhasználva később is megfigyelik-e a felhasználókat, de elméletben lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy könnyebben meghatározzák, merre utaznak tovább.

A kínai hatóságok adatai alapján évente 100 millió ember látogatja meg Hszincsiang tartományt, beleértve Kínai más részéről, vagy külföldről érkezőket.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik