Donald Trump: A Huawei nagyon veszélyes

Az elnök végre megszólalt az üggyel kapcsolatban.
Kapcsolódó cikkek

Donald Trump amerikai elnök múlt hét szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Ez széleskörű felhatalmazást ad a kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára. A közel 70 tiltólistára került cégnek (köztük a Huawei-nek is) csak külön kormányzati engedéllyel szállítható amerikai technológia, legyen szó hardverről, vagy szoftverről.

Most akkor dobjam ki a Huawei telefonomat?
Válaszolunk a felhasználók legfontosabb kérdéseire, elmondjuk, mit is jelentenek a Huawei-telefonok tulajdonosainak a Google korlátozásai.

A Huawei-ügy fontos mozzanatairól mi is beszámoltunk korábban: először robbant a hír, hogy a cég a jövőben nem jogosult fontos Android-licencekre, majd ezt követte a nagy amerikai chipgyártók, a Qualcomm, az Intel és a Broadcom bojkottja.

Pénteken a Huawei Technologies 74 éves alapítója, Ren Zhengfei is válaszolt a leggyakrabban feltett kérdésekre, most pedig Donald Trump is megtörte a csendet. A Mezőgazdasági Minisztérium egyik eseménye után a Source-nak adott interjújában beszélt a kialakult helyzetről:

A Huawei nagyon veszélyes, biztonsági és katonai szempontból egyaránt.”

Az elnök szerint azonban elképzelhető, hogy a Huawei ügye az USA és Kína közt kötendő kereskedelmi egyezmény része legyen, amennyiben sikerül megegyezniük.

Az elnök nyilatkozta némileg ellentmondásos, hiszen miután kijelenti, hogy a kínaiak veszélyt jelentenek az államokra, mégis fenn tartja annak lehetőségét, hogy a jövőben valamilyen módon és formában mégse zárják ki teljesen a kínaiakat.

Huawei-ügy: leeresztik a technológiai hidegháború vasfüggönyét
A kínai céget érintő korlátozás egyúttal lehetőséget is jelent Kínának, hogy a technológiai térben is függetlenedjen.
Címkék: huaweidonald trump