Tech

Sikeresen felszállt az ötszemélyes légitaxi

Már jó ideje hallhatunk a repülő légitaxik futurisztikus ötletéről, aminek a megvalósításához még közelebb jutott a német Lilium. A startup bemutatta saját Jet nevű légi járművének prototípusát, amivel már végre is hajtották az első sikeres tesztrepülést. A cég által közzétett videón látható, amint a szerkezet vertikálisan felemelkedik, lebeg egy picit a levegőben, majd landol.

A Jet egy ovális kabinból, valamint összesen 36 elektronikus motorral felszerelt szárnyakból és farokból áll (utóbbi is valójában egy kisebb méretű szárny). Minden motor egyetlen mozgóalkatrész, és nincsenek propellerek, illetve kormánylapátok. Képes vertikálisan felszállni, mint egy drón, de a szárnyait használja a repülőszerű mozgáshoz, ami lehetővé teszi, hogy akár 300 km/h sebességgel közlekedjen. Az elektronikus jármű egy töltéssel egy órán át képes a levegőben maradni, és öt utast bír el.

A gép később önvezető funkciót is kap, de a Lilium tervei szerint emberi pilótának is lesz hely a fedélzeten, így könnyebben megkaphatja a szükséges engedélyeket. A fejlesztők 2025-ben szeretnék szélesebb körben is elérhetővé tenni fuvarszolgáltatásukat, amivel a felhasználók úgy hívhatnának légitaxit, mint ahogy ma a hagyományos autókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik