Tech

Különleges ötlet segítheti, hogy jobbak legyünk az életmentésben

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei között hosszú évtizedek óta kiemelkedő fontosságú az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek minél szélesebb körben történő terjesztése, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítése. Az újraélesztés technikáit – elméletileg – sokan ismerik, mégis kevesen mernék alkalmazni; a korábbi évek statisztikái szerint itthon 1000 emberből mindössze 17-en lennének képesek az újraélesztés gyakorlati kivitelezésére.

Itthon is használható lesz az életmentő mobilos alkalmazás
Az ÉletMentő gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a bajbajutottak számára.

Fontos tény továbbá, hogy Magyarországon évente több mint 20 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az Országos Mentőszolgálat tapasztalatai alapján a halálozások több, mint kétharmada megelőzhető lenne, ha a laikusok időben megkezdenék az újraélesztést. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a nyugati országokkal ellentétben hazánkban nem kap kiemelt szerepet az újraélesztés technikáinak minél szélesebb körű megismertetése.

Ezen szeretne változtatni a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vadonatúj eszközével, a First Aid Game-mel. Az eszköz lényege, hogy a tantermi keretekből kilépve játékosabb formában, a szórakozás oldaláról közelíti meg ezt az – egyébként nyers, de életfontosságú – témát.

Fotó: Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezeté

Hogyan lehetséges ez? Egy olyan különleges flipperről van szó, ami csak akkor enged hozzáférést a játéktérhez, ha a játékos elsajátította az elsősegélynyújtás legelemibb fogásait. Mindezt a flipper tetejére rögzített ambufantomon keresztül teheti meg; ha sikeres az újraélesztés, a játékos előtt megnyílik a gép tematikus játéktere, és megkapja jutalmát: megkezdődhet a megérdemelt játék.

Fotó: Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezeté

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet First Aid Game flipperével rendezvényeken, iskolai programokon hetente akár 5-600 fő is elsajátíthatja, gyakorolhatja az újraélesztés fortélyait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik