Tech

Az osztrákok korlátoznák a névtelen kommentelgetést

Nemcsak Kína üzent hadat az online névtelenség ellen, az osztrák kormány a napokban benyújtott egy törvényjavaslatot, ami alapján a látogatottabb oldalakon való kommentelés előtt a felhasználónak meg kéne adnia valódi nevét és címét az üzemeltetők számára.

Ezzel vége lenne a név nélküli kommentelésnek az osztrák neten, persze nem szó szerint: magán a felületen továbbra is nicknevek alatt lehetne hozzászólni témákhoz. A hatóságok viszont könnyebben megtalálhatnák a zaklatókat, vagy más törvénysértő és káros tevékenységet művelő netezőket, mivel a felhasználónevekhez tartozó személyazonosságokat kikérhetnék a weboldalak tulajdonosaitól.

Az intézkedés azokat a site-okat érintené, amelyeknek több mint 100 ezer regisztrált felhasználójuk van és éves bevételük meghaladja az 500 ezer eurót. Kivételt képeznének azok az e-kereskedelmi platformok, amelyeknek nem származik bevételük hirdetésekből, vagy a közzétett tartalmakból. Amennyiben az üzemeltetők nem biztosítanák az ehhez szükséges feltételeket, úgy 100 ezer eurós büntetésre is számíthatnak.

Arról is maguknak kell gondoskodniuk, hogy a megadott adatok tükrözzék a valóságot, ehhez használhatnak akár kétfaktoros azonosítást, vagy kérhetnek telefonszámot. Ha az EU elfogadja a javaslatot, a törvény 2020-ban léphet hatályba.

(Kiemelt kép: iStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik