Tech

A YouTube a szeptember 11-i terrortámadással hozta összefüggésbe a lángoló Notre-Dame-ot

A YouTube algoritmusa egy szerencsétlen hiba folytán a szeptember 11-i terrortámadásról szóló információkat jelenített meg a Notre-Dame égését ábrázoló élő közvetítések alatt. Az eredetileg éppen álhírek kiszűrésére szolgáló, hiteles forrásokból merítő algoritmus az Encyclopedia Britannica szócikkét húzta be. A YouTube szóvivője szerint hamar sikerült intézkedni, és rögtön letiltották a szöveges boxok megjelenítését a tüzet ábrázoló streameknél.

Hétfő este kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Hivatalosan egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.

Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Épp ezért se túl szerencsés, hogy az algoritmus a korábbi terrortámadás szócikkével kötötte össze az esetet.

A közvetítések alatt megjelenő szöveges paneleket tavaly vezette be a YouTube, miután élénken kritizálták a platformon elburjánzó félrevezető és szélsőséges tartalmak miatt. A panelek célja, hogy az egyes fontos eseményekről, (mint például a Holdra szállás, vagy éppen 9/11-es támadás), hivatalos forrásokból származó tényeket húzzon be. Ám ahogy a YouTube szóvivője is kiemelte: a rendszerbe néha hiba csúszik.

A tragédia főbb mozzanatait nyomon követhetik az alábbi cikkünkben is:

A Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól, de jelentősek a károk
Hét óra után gyulladt ki a katedrális. Leomlott a huszártornya, a harangtornyok is veszélyben voltak. A főtemplom végül megmenekült a teljes pusztulástól.

Kiemelt kép:  Fouad Maghrane / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik