Tech

Brutál olcsó iPhone-nal próbálják átverni a netezőket

Egy kollégánk édesapja küldte át nekünk az a gyanús e-mailt, amit csalók a 220volt.hu webáruház nevében küldenek ki netezőknek. Az adathalász e-mail küldői rendkívüli, 95 százalékos kedvezménnyel és 17.340 forintos iPhone XS csúcsmobillal próbálják lépre csalni a felhasználókat. A szemfülesebbek már első olvasásra is kiszúrhatják, hogy irtózatos kamuról van szó.

Az alábbi gyanús jeleket érdemes figyelni ez esetben és más adathalász e-maileknél is:

  1. Első lépésként mindig a feladó e-mail címét nézzük meg: egyik sem tartozik a webáruház oldalán megadott hivatalos elérhetőségek közé, hiába a .hu-s doménvégződés és a hivatalosnak tűnő cím (a levél küldőjeként 220volt.hu és a noreply@220volt.hu van feltüntetve).
  2. Az e-mail szövege magyartalan, tegeződő, magázódó stílusok közt váltogat, az ékezetes betűk is problémásak.
  3. A vásárláshoz vezető gomb felé húzva a kurzort az adress-normandie.org cím egyik aloldalát látjuk megadott hiperhivatkozásként, ez sem a webáruház hivatalos oldala. Ha erre pedig rá is kattintunk, a levelezőnk valószínűleg figyelmeztetni fog, hogy gyanús oldalt készülünk meglátogatni.
  4. Ahogy a szöveg írja, a csalók bitcoinos fizetésre próbálják rávenni a vevőket, így jól látható, hogy valójában arra pályáznak, hogy a bitcoin-walleteket csapoljanak meg, ami Magyarországon nem túl életszerű.

A webáruház telefonos ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy már tudnak a problémáról, és az érdeklődőket is figyelmeztették az átverésre. Kérdéseinket elküldtük a vezetőségnek is, cikkünket később frissítjük a válaszokkal.

EZT A LEVELET KÜLDIK A CSALÓK – Fotó: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik