Tech

Megint egy magyar startupról beszél a világ

A digitalizáció új lehetőségeket nyit a hátrányos helyzetben lévő társadalmi csoportoknak és közösségeknek. Bizonyíték erre a két éve alakult SignAll is, ami magyar startupként forradalmasítja a kommunikációt siketek és hallók között. Az Egyesült Államokban már üzembe helyezett SignAll sikerének egyik titka a bizalom kiépítése - vallja Robotka Zsolt alapító.

Az utóbbi egy-két évben egy újabb magyar startup sikerétől hangos a nemzetközi sajtó. Nem véletlenül: a Dolphio startupjaként indult SignAll fejlesztése ugyanis az egyetlen olyan megoldás, amely valós időben képes a siket jelnyelv automatikus fordítására. A SignAll magyar cégként nem kevesebbet tett, minthogy forradalmasította a kommunikációt a siketek és a hallók között.

Egy állásinterjúval indult a sikertörténet

A Dolphio Technologies cég specialitása a gépi látás, illetve különböző mesterséges intelligenciára épülő fejlesztések, ezen belül például az emberi mozgás mérésére használt motion capture technológiák fejlesztése. Utóbbit animációs filmekből, animált akciójelenetekből lehet ismerni a filmiparból – mesél a kezdetekről a SignAll alapítója és vezetője, Robotka Zsolt, aki így folytatja:

Ehhez a céghez jelentkezett egy siket fejlesztő, akit fel szerettünk volna venni, de jeltolmács nélkül nem tudtuk letárgyalni a munkaszerződését. Az influenzaszezon kellős közepén végül három hetünkbe tellett, míg megfelelő alkalmat tudtunk találni, amikor jeltolmács is jelen tudott lenni.

Robotka Zsolték ebből a nehézségből kiindulva kezdtek együttdolgozni a siket kollégával egy projekten: a Dolphio már meglévő technológiáinak felhasználhatóságát tesztelték egy jelnyelv felismerőre, hogy a hasonló szituációkban segítséget tudjanak nyújtani. A projekt fejlődőse során később önálló céggé vált, ez lett 2016-ban a SignAll Zrt.

A fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvet teljes komplexitásában képes értelmezni és nyelvtanilag helyes, értelmes (angol) mondatokra fordítani. A szoftver kamerák segítségével érzékeli a jeleket, és egy csetfelületen szöveggé alakítja, hogy a jelnyelvet nem beszélők elolvashassák. A másik oldalon a halló fél beszédét beszédfelismerő technológia segítségével dolgozza fel a rendszer, és szintén írott szöveggé konvertálja, amelyet a siket fél elolvashat.

Idén  januárban a SignAll automatizált jelnyelvi fordító rendszerét bemutatták a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai vásárán, a Las Vegas-i  CES-en (Consumer Electronics Show), ahol az öt legjobb fogyatékosokat vagy időseket segítő fejlesztés közé választották.

Legyőzni a bizalmatlanságot

Mint minden nagy visszhangot kiváltó, sikeres innovációnak, így a SignAll-nak sem volt akadálytalan az útja a sikerig. Robotka Zsolt az ismeretek hiányával indítja a kezdeti nehézségek sorolását. A hallók ismeretei a siketekről és a jelnyelvekről meglehetősen hiányosak, nem beszélve a siket kultúráról. Ez velünk sem volt másképp – vallja be a vezető, aki hozzáteszi,  rengeteget tanultak a siketközösségtől, és hatalmas szerencsének és motiváló erőnek tartja, hogy a közösség tagjai támogatólag léptek fel.

Digitális generáció

Sorozatunkban olyan embereket mutatnunk be, akiknek a digitalizáció új világokat és új lehetőségeket nyitott meg. Megismerhetik a magyar pulit, amely a holdra indul, illetve a férfit, akinek amputálni kellett a jobb kézfejét, illetve bal karjának egy részét, de nem adta fel, ma már a karjában van a technológia. Bemutatunk két olyan magyar startupot, amiről a fél világ beszél. Ők a digitális kor gyermekei.

Ezt a támogatást azonban nem volt könnyű megszerezni. Számos magyar és nemzetközi projekt emleget nagy szavakat társadalmi hatások kapcsán, anélkül, hogy az adott közösséget – ez esetben a siketeket – bevonná, valódi igényeiket ismerné. Így az egyes fogyatékos közösségek erős kételyekkel fogadnak minden új fejlesztést, amely azt ígéri, megkönnyíti az életüket, miközben pont őket nem kérdezték meg, hogy arra valóban szükségük lenne-e – magyarázza Robotka Zsolt, aki munkatársaival a kezdeti bizalmatlanságot kommunikációval győzték le.

Sokat beszélgettünk a siketekkel, és így meggyőződtek róla, hogy kellő mélységben foglalkozunk a fejlesztéssel. A siket kollégák közvetlen részvétele a projektben is ezt igazolta a közösség számára.

A SignAll-t már üzembe is helyezték, méghozzá a világ egyetlen kifejezetten siketeknek alapított egyetemén, a washingtoni  Gallaudet Egyetemen. Itt az új látogatóközpontban a siket ügyfélszolgálati munkatársak az információs pultba telepített, a SignAll által kifejlesztett rendszer segítségével folytathatnak párbeszédet a halló látogatókkal.

Robotka Zsolt ismerteti SignAll elnevezésű projektjét a NASA és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University Global Impact Competition nevű nemzetközi innovációs versenyének döntőjén Budapesten, a Design Terminálban 2014. április 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Robotka Zsolt azt mondja, kezdetben az egyetemet is nehéz volt meggyőzni arról, hogy a SignAll nemcsak egy lelkes próbálkozás  a sok közül, hanem valóban forradalmasíthatja a kommunikációt siketek és hallók között.

A Gallaudet Egyetem hatalmas mennyiségben kap megkereséseket, hiszen mindenki az ő bevonásukkal kívánja validálni saját termékét. Ők is nehezen álltak kötélnek az első demo és bemutatkozásig, azt követően azonban már azonnal megváltozott a hozzáállásuk

– meséli Robotka Zsolt. Sok támogatást és pozitív visszajelzést kapnak, ugyanakkor ebben a szakaszban elsősorban az esetleges hibák jelzése és kritikák begyűjtése a kulcsfontosságú a termék továbbfejlesztéséhez. Márpedig van hova fejleszteni a SignAll-t.

Technlógiailag szeretnénk ha a rendszer minél egyszerűbb, akár hordozhatóvá is válna, távlati célunk pedig, hogy akár egy mobiltelefon is képes legyen rá. Ehhez még több technológiai lépcsőt meg kell tennünk, illetve az eszközgyártóknak is még jobb kamerákat és azokat gyorsan feldolgozni képes kapacitásokat kell a telefonjaikba építeniük

– részletezte a SignAll távlati céljait és álmait Robotka Zsolt.

Új világok és lehetőségek nyílnak meg a digitalizációval

A SignAll megálmodói már a digitális kor gyermekei. Ez az a korszak, ami éppen a hátrányt szenvedő társadalmi csoportoknak jelenthet új világot és lehetőségeket az innovatív technológiák révén. Ezt vallja Robotka Zsolt is, aki szerint a digitalizáció egyik legpozitívabb társadalmi hatása pontosan ezen csoportok hatékonyabb támogatása.

A mindenki számára bárhol elérhető videótelefonálás például a siket családtagok között végre azonos minőségű összekötést biztosított, amelyet korábban a telefonok csak a halló családoknak nyújtottak. Természetesen vannak a digitalizációnak veszélyei is, függőségek kialakulása, amelyekre érdemes keresni a megoldásokat, hogy a digitalizációt egyértelműen pozitívan értékelhessük.

Arra a kérdésre, hogyan képzeli el magát és karrierjét 30-40 évvel ezelőtt, azt mondja, a mostani felgyorsult világ a kapcsolatokat, de akár emberi tevékenységeket is felszínessé tehet, ezért mindenképp élvezné ezek mélységét.  „Ugyanakkor – teszi hozzá – mai aggyal az az időszak már elviselhetetlen lenne számunkra, mivel a gyors és folyamatos információhoz jutás után talán fájdalmasan lassúnak tűnne. Természetesen szívesen lennék 30-40 évvel ezelőtt is a technológiai innovációk közelében, a számítástechnika fejlődésének különösen izgalmas éveiben.”

Kiemelt kép: Thinkstock

Szponzorált tartalom

A cikk a Telekom támogatásával készült. A MOST generáció számára a Telekom a digitális világ minden eszközét biztosítja, hogy innen is bármit elérhessenek és bármit megváltoztathassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik