Tech

Hálózatba kötve szolgál minket a jövő autója

A technológia fejlődésének köszönhetően napról napra közelebb kerülünk a hálózatba kapcsolt, önvezető autókhoz, amik a mobilitás forradalmian új formáját fogják elhozni. Ilyen jellegű fejlesztéseken több gyártó is dolgozik, köztük a Mercedes-Benz, a Bosch, a Google, vagy az Uber. Való igaz, az önvezető autók ötlete már jó pár évtizede jelen van, de a szükséges mérföldköveket csak lassan, de biztosan lehet lerakni.

A cél, hogy a jövő autója megvédjen minket az emberi hibáktól, kényelmesen szállítson el minket oda, ahová csak akarjuk – akár a Knight Rider KITT-je, parancsszóra álljon rendelkezésünkre, legyen intelligens, hogy mi a vezetés helyett mással foglalatoskodhassunk.

Természetesen még idő kell annak, hogy az elektromos autózás és az önvezető autózás olyan hétköznapi dologgá váljon, mint manapság a sima autózás, de már a jelenünk része, rengeteg aktív teszt folyik a területen.

Az internetre kapcsolódó autó

Önvezető autók terén az egyik legnagyobb fejlődést a mesterséges intelligencia mellett az IoT, azaz a dolgok internetének robbanása hozza – az egyre fejlettebb sávszélességnek és gyorsabb internetnek köszönhetően az autó képes vezeték nélkül adatokat küldeni, fogadni és megosztani a környezetével. A dolgok internete azonban azt is lehetővé teszi, hogy az autók egymással, vagy más infrastruktúrákkal kommunikáljanak, így parkolóházakkal, közlekedési lámpákkal, benzinkutakkal – ez az út az okos városi közlekedés és parkolás felé, amivel felszámolhatóvá válnak a dugók, városaink élhetőbbé válnak. Az okosautók emellett képesek jelenteni az észlelt baleseteket, meghibásodásokat, betartják a szabályokat, maguktól keresnek parkolót. Az autó magától felismerheti és megmérheti a várakozó járművek közti üres helyeket, amit valós időben digitális térképre tölthet fel – a Bosch jelenleg már teszteli saját megoldását.

Nem lesz szenvedés az utazás

A jövőben kevésbé lesz fontos az autó típusa, színe, fontosabbá válik, hogy a kijelölt célhoz biztonságosan eljussunk, valamint a kényelmi funkciók és alkalmazások, amiket nyújt.

A jövő önvezető autójában már nincs szükség pedálra, kormányra: az utas csak beül, a köztes időt pedig kitöltheti valamilyen hasznos, vagy pihentető tevékenységgel.

A vezetésre szánt idő helyett nyugodtan aludhat, sorozatot nézhet, olvashat, vagy tanulhat. A felszabaduló idő így közvetetten hozzájárul az utas közérzetéhez, javítja életminőségét. A mesterséges intelligenciával ellátott digitális sofőr ráadásul kiismeri az utasok személyes preferenciáit és egyénileg alkalmazkodik hozzájuk.

Az okos asszisztensekkel felszerelt modellek már azt is megérik, mit mond az utas, sőt mi több: parancsokat teljesítenek.

Így elég azt kérni szóban a járműtől, hogy hívja fel édesanyánkat, vagy vigyen el adott kávézóhoz. Még hasznosabb, hogy akár azt is kérhetjük tőle, keressen elektromos töltőt magának, majd fizessen is a szolgáltatásért.

Az autózás újfajta élménye újfajta piaci szolgáltatásokat is magával hoz majd. Elég csak a telekocsizásra, vagy a taxizásra gondolni. Ezeken a területeken számos előnyt hoz magával a magát vezető jármű, ami több utas esetén algoritmusok segítségével ki tudja számolni a legoptimálisabb útvonalat, időpontot. Jól látható hát, hogy az egykor futurisztikusnak tűnő önvezető autók nem csak egyéni szinten tehetik kellemesebbé az utazást, de összességében a városokat is élhetőbb hellyé varázsolják, biztonságosabbá tehetik az utakat.

Szponzorált tartalom

További okosságokért kattints! A cikk a Bosch Magyarország támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik