Tech

Rossz viccnek indult, halál és 20 év börtön lett belőle

A 28 éves Andrew Finch még 2017 végén vesztette életét: a házához érkező rendőrök agyonlőtték, mert korábban olyan lakossági bejelentést kaptak, hogy a férfi megölte az apját és túszokat ejtett. Mindebből persze semmi nem volt igaz, Finch ugyanis az úgynevezett swatting áldozata lett. A „jelenség” lényegében egy rossz vicc, eldurvuló ugratás, mikor az interneten – például videojátékozás közben – szócsatába keveredő emberek rendőrt hívnak a másik félre, nem egyszer valótlan állítások kíséretében.

Pontosan ez történt Finch-csel is, akit a háza előtt lőttek le: felszólították, hogy tegye fel a kezét, de a férfi az övéhez nyúlt, és a rendőrök a mozdulatot félreértve tüzet nyitottak. Az esetet követően az FBI nyomozásba kezdett, majd nem sokkal később le is tartóztatták a 25 éves Tyler Barrisst, aki első körben ugyan tagadta a bűnösségét, de a napokban beismerte tettét – írja a BBC.

A Call of Duty WWII egyik online csatája vezetett a tragédiához – Fotó: Activision

A lap beszámolója szerint Barriss egy Call of Duty: WWII multiplayer meccset követően, rejtett számról maga hívta fel a rendőröket – állítása szerint más játékosok unszolására -, Finch-nek adta ki magát, az apja megöléséről és túszokról beszélt, majd megadta az áldozat címét a diszpécsernek. A férfit végül 20 év börtönre ítélték, aminek a letöltését 2019. január 30-án kell megkezdenie. Az eset során két másik gyanúsítottat, a 18 éves ohiói Casey Vinert és a 20 éves, szintén wichitai Shane Gaskillt is bíróság elé állították, de ők végig tagadták bűnösségüket.

Nyitókép: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik