Tech lineup

Ez a legegyszerűbb módja, hogy megtanuld az amerikai foci szabályait

Bár Magyarországon viszonylag sok ember követi az amerikai focit, azért azt még nem állíthatjuk, hogy tömegsportnak számít itthon.

A legtöbben mikor NFL-meccset néznek, csak értelmetlen szaladgálást, ütközéseket, eldobált labdákat látnak.

Pedig a külső szemlélő számára sokszor kaotikus, követhetetlen sport igazából nem sokkal bonyolultabb, mint bármelyik jól ismert labdajáték. Íme, a leggyakoribb kérdések, amik fel szoktak merülni:

  • Kinél van a labda?
  • Miért futnak?
  • Kit kergetnek?
  • Merre kell futni?
  • Miért dobnak?
  • Miért rúgnak?
  • Miért ér hármat a gól?
  • Mi az a touchdown?
  • Mikor van touchdown?

A fenti kérdések megválaszolása nem kevés időbe telne, de nagyobb baj, hogy a válaszok újabb és újabb kérdéseket vetnének fel. Mutatok egy példát:

MIÉRT RÚGTÁK EL A LABDÁT MESSZIRE?

Az offense-nek bizony nem mindig megy a játék, ekkora jön az úgynevezett punt. Puntra akkor van szükség, ha a támadó csapatnak nem sikerült három alkalommal átlépnie a first down vonalat, így inkább a negyedik alkalommal elrúgják messzire a labdát, hogy az ellenfél rosszabb pozícióból indíthasson támadást a következő drive-ban.

Ez így nem túl érthető, igaz?

Az amerikai foci szabályrendszere nem egyszerű, sőt egészen bonyolult. Ráadásul ezek a szabályok tele vannak magyarra nehezen, vagy csak nagyon bénán lefordítható részletekkel. Ezek miatt nincs könnyű dolga annak, aki nemcsak nézni, hanem érteni is szeretné az amerikai focit.

Pedig maga a játék nem nehéz, egyszerűen csak csinálni kell és teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy a sok szabály és taktika hogyan illeszkedik bele a meccsek menetébe.

Arra azért nem biztatunk senkit, hogy játssza az amerikai focit, mivel az kicsit sem lenne biztonságos, viszont egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy különböző videojátékokon keresztül többet lehet tanulni, mintha megnéznénk egymás után öt NFL-meccset.

MADDEN NFL 19

Az EA Sports egyik legnépszerűbb játéksorozata a Madden NFL kiváló arra, hogy ne csak nézzük, hanem értsük is, mi történik az amerikai fociban. Ezzel a sporttal az az egyik legnagyobb baja az európaiaknak, hogy elképesztően tagolt, rengeteget áll a játék, sokszor látszólag nem történik semmi a pályán. A meccseken a játékok közötti szünet ráadásul kettős funkcióval bír.

A Maddennel játszva értelmet nyernek az ilyen képek – Fotó: Electronic Arts

Kereskedelmi szempontból fontos, hogy a közvetítés maximálisan becsatornázható legyen. Gondoljunk bele, hogy mennyi reklám eladható egy-egy leálláskor, mintha a futballmeccseket széttagolnánk mini szünetekre, ahol az elemzések mellett folyamatosan mehetnének promóciók is.

Ezeknek a szüneteknek sportszakmai szempontból is van értelmük, sőt, ez az ami miatt a legfontosabbak: az edzők, a játékosok, az irányító, magyarán a csapat ekkor készül fel a következő játékra, döntik el, hogy milyen taktikát alkalmazzanak az ellenfél védelmével szemben.

A fenti példa remekül mutatja, hogy ezt a sportot egyszerűbb a videojátékon, mintsem közvetítésen keresztül értelmezni.

A szünet ugyanis nem a színfalak mögött zajlik, hanem minden folyamatban részt is veszünk. Ha például azt látjuk, hogy a támadók túl könnyen átjöttek a védelmünk bal oldalán, akkor a Playbookból olyan taktikát választunk, ami a szélen futó támadásokra van felkészülve. Ehhez a kiválasztási folyamatokhoz sokszor még kevésnek is bizonyul azaz idő, amit máskor, a tévé előtt ülve hosszúnak ítélünk meg.

A legegyszerűbben játék közben lehet megtanulni a szabályokat – Fotó: Electronic Arts

De a támadásoknál is hasonló a helyzet. Itt azt kell kitalálni, miképp fussunk a labdával, vagy próbáljunk meg passzolni. Ha nem értjük, hogy mitől függ egy-egy játék sikeressége, akkor választhatunk biztonsági opciókat is.

Csúnyán mondva: a Madden NFL a végletekig leegyszerűsíti nekünk az amerikai focit, hogy nekünk már csak élveznünk kelljen a játékot.

Minél többet játszik az ember a videojátékkal, annál egyszerűbben fogja megérteni a csapatok taktikáját, a rendszert amiben játszanak és nem utolsósorban a szabályokat is. Hiszen ha harmadjára veszi el a bíró false start miatt a labdát, akkor negyedjére már nagyon figyelni fogunk, hogy időben indítsuk el a támadást, plusz azt is megtanuljuk egy életre, hogy

Mi a fene az a FALSE START?!

MAJDNEM ÚGY NÉZ KI, MINT A KÖZVETÍTÉS

A Madden NFL tökéletesen illeszkedik az EA Sports stratégiájába. Kicsit leegyszerűsítve: az Electronic Arts minden évben kiad egy az előzőre nagyon hasonlító játékot kisebb ráncfelvarrásokkal. Az idei, Madden NFL 19 névre hallgató epizód vizuálisan viszonylag nagyot lépett előre, a közeli kameraállásoknál például sokszor nehéz megkülönböztetni a valóságot a szimulációtól. A fizikán is sokat javítottak, a futások cselek, a játékosváltások sokkal okosabban, ösztönösebben működnek mint az elődökben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik