Tech mobilteszt

Végre itt egy normális Nokia, ráadásul teljesen korrekt áron

A kilencvenes években a Nokia volt a menő, de az okostelefonok megjelenelésével nem alakult túl jól a márka sora. A kocka viszont fordulni látszik, legalábbis ezt sugallja a RendeljKínait által tesztelt Nokia X6 modell, amit már mi is elfogadnánk magunknak. Kiváló műszaki paraméterek – 4/64-es kiszerelés, Snapdragon 636-os processzor – remek multimédiás képességek, Android One operációs rendszer, és ütős, 59 000 forintos ár. A többletköltségeket pedig az áfa- és vámmentes szállítással elkerülhetjük.

Amikor a Nokiára gondolunk, elfogja az embert egyfajta nosztalgikus érzés, köszönhetően a kilencvenes évek telefonjainak. Ki ne emlékezne a Mátrixból a 8110-es banántelefonra? Hány ember kiált fel, hogy tényleg, nekem is volt 3210-esem még a hőskorban. Az idő azonban eljárt a Nokia felett, a Google és az Apple felzabálta a piacot, a Nokia telefonmárka pedig előbb a Microsofthoz, majd a finn HMD Globalhoz került, és mára nincs sok köze a hasonló nevű céghez – mindennek persze nincs sok jelentősége abból a szempontból, hogy végre megint kaptunk egy normális telefont a Nokia név alatt.

Dizájnban semmi extra, de nem is néz ki rosszul – Fotó: Nokia

A Nokia X6 – amit a nemzetközi piacon, így itthon is Nokia 6.1 Plus-nak hívnak – azonban minden, csak nem retro, sőt a jó értelemben véve a modernség minden jegyét magán hordozza. Doboza kicsi, kihúzható tálcán kínálja a telefont, kiegészítőkkel együtt: szilikon tok, töltő, Type-C kábel, és egy kínai nyelvű leírás – ami valahol érthető, hiszen kínai piacra szánt változat, de az angol verziót kár volt ezért hanyagolni.

Ami nekünk nagyon szimpatikus, az a méret, hiszen már az 5,8 hüvelykes telefonok is a veszélyeztetett állatfajok közé tartoznak. Slusszpoén, hogy már régen nem mond el semmit a külső méret, hiszen mindenféle képernyőarányok variálódnak azonos alapterületen. Ebben az esetben 19:9 képarányú, a pici méret ellenére is 1080×2280 pixeles megjelenítővel van dolgunk. Ettől a „kicsi, mégis nagy” hatás érvényesül: a készülék nagyon filigrán, de mégis nagy terület áll rendelkezésre a használathoz.

A csomagolás a 90-es éveket idézi – Fotó: RendeljKínait

A telefon példásan van összerakva, bár az tény, hogy a dizájn még jóindulattal is csak szolidan semmilyen. A notch, vagyis a szenzorsziget itt is jelen van, mi ezért nem vagyunk oda, de nem is zavaró. A hátoldalon ujjlenyomat olvasót, duális kamerát, vakut pillanthatunk meg, alul pedig a gyorstöltésre alkalmas Type-C csatlakozót és a mono hangszórót. Manapság már ritkaságszámba megy, de a jack kimenetet sem tüntették el, viszont értesítési LED-et nem kapunk a frontra.

TESZTÜZEM

Kifejezetten lelkesen vettük használatba a telefont, rég nem tört ránk ilyen kellemes érzés egy mobil kapcsán. A tucatszám érkező készülékek rettenetesen unalmasak, mindegyik egy kaptafa, de a Nokia X6 szerencsére nem ilyen. Nem tudom, hogy csak a retro romantika munkált-e bennünk, vagy a kicsiny mérettől aléltunk el, de a használat valahogy sokkal kellemesebbnek bizonyult, mint más tesztalanyoknál.

A bekapcsolás után kiadós frissítés és beállítás következett, az Android 8.1 gyorsan teszi a dolgát, és a Nokia várhatóan később sem fogja magára hagyni a terméket, sőt az Android P-re is ígéretet kaptunk. Ami nagyon jó, hogy semmilyen fölösleges programot nem telepítettek a telefonra, hiszen ez az Android letisztult, One verziója, vagyis egy alap operációs rendszert használhatunk a teljes Google csomaggal kiegészítve. Nincs lassulást okozó „plusz” alkalmazásrengeteg, csak a gyors, pörgős Android élmény.

A régebbi Nokiás csengőhang modernizált változata pedig „könnycseppet” csalt a szemünk sarkába, annyira feelinges.

A Nokia X6 hardver tekintetében leginkább a Xiaomi Redmi Note 5-höz hasonlít, ami nagyjából az előző generációs középkategóriás telefonok megújított variánsa. A 4 GB RAM és a 64 GB ROM nekünk mindenre elég, de aki kacérkodna egy erősebb és időtállóbb verzióval, az választhatja 6/64-es modellt is, bár ez a verzió egyelőre értelmezhetetlenül drága. Valójában egy 3/32-es is kiszolgálná a teljesen hétköznapi igényeket, csak ilyen variáns nem kapható.

Nekünk bejön a hátlap, persze matrica nélkül – Fotó: RendeljKínait

A készüléken lefuttattuk a szokásos teszteket is: az Antutuban 115 000 pontot szedett össze, míg a T-REX teszt 35 FPS-t mutatott – ez kiváló eredmény, főleg ennyi pénzért. Az általunk megalkotott képzeletbeli pont/forint együtthatón több mint kettes hányadost ért el, ami kifejezetten jó ár-érték arányt jelent. Játékra szintén használható, hiszen az Adreno 509-es grafikus processzor szépen pörgeti az olyan játékokat, mint például a Need for Speed vagy akár az Injustice 2.

Mivel a fő felület, amit használni fogunk a Full HD+ felbontású, Gorilla Glass 3 védelemmel ellátott megjelenítő, nagyon fontos, hogy ennek remek legyen az érzékenysége és a fényereje. Szerencsére komoly panaszra nincs okunk, egyedül abba lehet belekötni, hogy a képernyő túlságosan tükröződik, de ezt matt fóliával azért viszonylag könnyen orvosolható. Cserébe nagyon szépek a színek, kellemes a látványvilág, és a szenzorsziget is csak minimálisan idegesíti majd azokat, akiknek ez nem jön be.

Az Android One nagy ajándék egy ilyen telefonon – Fotó: RendeljKínait

A Qualcomm Snapdragon SoC-t használó rendszerek szenzorkezelése hagyományosan jobb, mint az MTK-k sajátja, és ez itt sincs máshogy, jól működik a GPS, a pedométer, a giroszkóp – ami a VR miatt fontos – és az iránytű is. A vezetéknélküli kapcsolatok terén kétsávos ac WiFi és Bluetooth 5.0 áll rendelkezésre, míg a SIM kártya foglalat hibrid duális, vagyis két nano kártyát vagy az egyik helyett micro SD-t tud fogadni. Egyetlen szívfájdalmunk a B20 hiánya, ami egyes helyeken tud gondot okozni, így ezen a sávon maradnak a 3G szolgáltatások a nem nagyvárosokban élők számára.

A kisebb test kisebb akkumulátort képes magába zárni,

ám a 3060 mAh-es telep még mindig nem vészesen apró. A Quick Charge 3.0 technológiának köszönhetően fél óra alatt felpumpálhatjuk 50%-ra a feszültséget, ennél nem hiszem, hogy bárkinek kell gyorsabb töltés. Az üzemidő szűk két nap, ami egy picit lehetne több is, de ezzel a kapacitással más telefonok is eddig bírják, nemcsak a Nokia X6.

A normális „kamerarészleg” megléte mindig sokat javít az eladásokon, és az előzetes adatok alapján itt is normális fotóminőségre számítottunk. 16+5 megapixeles dupla szenzor, támogatás a különböző fényképezési módok kapcsán – háttérelmosás, filterezés, arcfelismerés -, szóval majdnem minden, ami a középkategóriában elvárható. Sajnos a valóság ennél azért árnyaltabb, a fényképezés területén azért vannak érezhető hiányosságai a telefonnak.

Az újabb, AI támogatott mobilok – mint például a Xiaomi Mi 6X – sokkal szebb színvilággal dolgoznak, és a Nokiánál valahogy az élesség sem az igazi. Nem szörnyűséges, de láttunk már ennél jobbat, bár a naplementét és a félhomályt egészen jól kezeli, illetve nyilván a különböző „tegyünk méhecskét valaki arcára” jellegű funkciók elnyerik majd a fiatalabbak tetszését. A sajtóanyagban beígért Face ID-t viszont még nem tudta a készülék, valószínűleg csak egy későbbi frissítéssel lesz majd elérhető ez a funkció.

A videók viszont egyáltalán nem nyerék el a tetszésünket, egyrészt hiányzik az elektronikus képstabilizálás  – EIS -, ami nagyon érződik az anyagokon, másrészt hiába a magas, 4K felbontás, itt is előjött a fókuszrángatásos probléma. A mozgás gyorsulásával ez a hatás fokozódik is, vagyis a Nokia X6 egy tipikus gimbalt igénylő telefon – szerencsére számtalan ilyen készüléket teszteltünk már, ha valakinek tényleg szüksége lenne egyre.

ÖSSZEGZÉS

Éreztük, hogy a Nokia X6 nem lesz tökéletes, és a végére ki is bújt a szög a zsákból. Ettől még egy nagyon szerethető, viszonylag kisméretű készülék, de a kameraképességeket nem az erősségek rovatba fogjuk bevésni, és a B20 hiánya is sokaknak lehet szemet bántó hiányosság.

Más fogást viszont nem találtunk rajta:

gyors és friss rendszer, normális mennyiségű memória és korrekt háttértár, modern vezetéknélküli kapcsolatok, sok szenzor, erős processzor és jó érzéssel felelevenített, modern köntösbe csomagolt retro feeling. A Nokia márka ezen készüléke bár megszorongatja a konkurenseket, még ki nem üti őket, pedig az 59 000 forintos ár, vám- és áfamentes szállítás mellett nagyon vonzóvá teszi a készüléket.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik