Kiborgcsótányok menthetik meg az életét a jövőben

A kiborg csótány úgy hangzik, mint mindenki legrosszabb rémálma, pedig nagy hasznunkra válhat.
Kapcsolódó cikkek

Kutatók régóta próbálkoznak azzal, hogy olyan apró elektronikus eszközt hozzanak létre, amit rovarokra erősíthetnek, ezzel pedig befolyásolhatják a mozgásukat. Az ilyen rovarok sokat segíthetnek a katasztrófák során a mentésben, hiszen szívósak, és apró helyekre is beférnek, a túlélők felkutatásában óriási szerepük lehet. De az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma is komolyan érdeklődik a technológia iránt.

Mikrohátizsák a csótányokon

A hatékony megoldás viszont egyelőre várat magára, rengeteg kihívással kell ugyanis szembenézniük a kutatóknak: egyrészt nagyon nehéz ilyen apró robotikát létrehozni, másrészt nehéz megoldani, hogy az elektromos hardvereket hatékonyan kapcsolják össze az állatok idegszövetével. Enélkül pedig a rovarok csak össze-vissza, irányíthatatlanul rohangálnának, nem sok hasznukat vennénk.

Így néz ki a mikrochip, amit a csótányok hátára erősítenek – fotó: Abhishek Dutta/UConn

A Connecticuti Egyetem kutatói most egy különösen hatékony és ígéretes “mikrohátizsákot” fejlesztettek ki, amelyet csótányok kitinpáncéljára helyeztek. A hátizsákból drótok indulnak, amelyeket a tudósok a csótány antennáihoz erősítenek, ezek segítségével képesek irányítani az állatot.

Ha az egyik antennába ugyanis egy kevés áramot vezetnek, a csótány azt hiszi, hogy akadályba ütközik, és irányt vált.

A jobb antenna stimulálására balra, a bal antennáéra pedig jobbra indul.

A kutatók négycsatornás mikroáramköre sokkal többet tud, mint a korábbi prototípusok: nemcsak irányítja a rovart, hanem valós időben képes megfigyelni az ideg-izom kapcsolatot a stimulálás során, sőt, a lineáris és forgógyorsulást, az irányt és a környezet hőmérsékletét is monitorozza. Így sokkal kifinomultabb és megbízhatóbb, mint az eddig megalkotott rendszerek.

Akár mobillal is lehet irányítani

A csótány helyzetével kapcsolatos információk egyszerű Bluetooth antennán keresztül jutnak el az irányítóhoz, ezt egy sima mobiltelefon is képes érzékelni. Ahogyan ezek az adatok beérkeznek, az irányító képes a helyzetnek megfelelően változtatni a rovar irányán, és az áramstimulációval arrafelé terelni, amerre szeretné.

Borsos csótány – fotó: MTI/Kovács Attila

A kutatást vezető Abhishek Dutta és csapata a laboratóriumban egy madagaszkári bütykös csótánnyal (Gromphadorhina portentosa) próbálta ki a technológiát, és nagyon ígéretes eredményeket kapott. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az állatok fokozatosan hozzászoknak az áramszinthez: az a mennyiség, ami elsőre éles kanyarra késztette a csótányt, másodszorra már nem taglózta annyira le, és sokkal kevésbé reagált drámaian rá. Erre még megoldást kell találniuk a kutatóknak, hiszen nem növelhetik mindig az áramütés erősségét, az előbb-utóbb megkínozná, majd megölné az állatot.