Tech

Szépen megzuhant a Facebook

Magyar idő szerint szerda éjszaka a legnagyobb közösségi oldal közzétette a negyedéves pénzügyi jelentését, aminek hatására egészen mínusz 24%-os mélységbe zuhant a Facebook értékpapírok árfolyama a tőzsdén. Bár a cég nyeresége 5,12 milliárd dollár lett, ami meghaladja az elemzők által várt összeget, ugyanakkor a 13,04 milliárdos tényleges bevétel alulmúlja a várt 13,34 milliárdos összeget, és erre meglehetősen negatívan reagált a piac – úgy látszik, hogy az elmúlt hónapok számos botránya, élükön a Cambridge Analytica üggyel mégsem hagyta érintetlenül a céget.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

Az értékpapír gyengülésében ugyanakkor az is közrejátszik, hogy a Facebook növekedése megtorpanni látszik. Az elemzők az elmúlt negyedévet illetően napi 1,49 milliárd és havi 2,25 milliárd bejelentkezőt vártak a közösségi oldaltól, ám a Facebook ha nem is sokkal, de alulmúlta a várakozásokat napi 1,47 milliárd és havi 2,23 milliárd bejelentkezővel.

A befektetőknek továbbá az sem tetszik, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában konkrétan megállt a felhasználószám növekedés, hiszen az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is 185 millió napi és 241 millió havi látogató lép be az oldalra a régióból, Európában pedig nemhogy nem nőtt, de egyenesen csökkent a felhasználók száma: az előző időszakhoz képest 377 millióról 376 millióra olvadt az aktív felhasználók száma, a napi bejelentkezések pedig 282 millióról 279-re csökkentek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik