Tech

Véget érhet a reptéri kínlódás a csomagokkal

A londoni Heathrow repülőtér olyan röntgengépek tesztelésébe kezdett, amik a jövőben véget vethetnek annak a kínlódásnak a biztonsági ellenőrzéseknél, mikor ki kell pakolni a különböző cuccokat (laptopok, egyéb műszaki eszközök, folyadékok stb.) a kézipoggyászból – írja a CNN.

Az új szkennerek már három dimenziós képet biztosítanak a személyzetnek, így a biztonsági szolgálat minden szögből meg tudja vizsgálni a bőröndökben elhelyezett tárgyakat, ami akár azt is jelentheti, hogy többé már nem kell kiszedni bizonyos típusú ingóságokat, mielőtt a csomag áthaladna az átvilágításon.

A jövőben véget érhet az átvilágítás ilyen módja – Forrás: ThinkStock

Az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma ugyanakkor azt is bejelentette egy közleményben, hogy a következő 6-12 hónap során tesztelt új röntgengépek akár még a rejtett robbanóanyagokat is képesek kiszűrni, és a hivatalos bejelentés arra is kitért, hogy a minisztérium reményei szerint ezek a gépek hozzák el annak a lehetőségét, hogy a repterekre érkező utasoknak a jövőben ne kelljen ki- és bekapolni a kézipoggyászukat az ellenőrzés során.

Nem Heathrow ugyanakkor az egyetlen reptér, ahol ilyen új gépeket tesztelnek, hiszen a New Yorkban található JFK és az amszterdami Schiphol légikikötőben is hasonló technikát tesztelnek. A Közlekedési Minisztérium ugyanakkor a közleményében azt is világossá tette, hogy mindez a későbbiekben sem mentesíti az utasokat az alól, hogy a személyzet külön felhívására megmutassák a csomagjuk tartalmát.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik