300 000 magyar munkakereső kényes adatait érheti el bárki neten

Két álláskereső oldalon is ellenőrzés nélkül lehet hozzájutni érzékeny személyes információkhoz.
Kapcsolódó cikkek

Bárki leellenőrizheti, hogy melyik munkatársa vagy alkalmazottja keres új munkát, köszönhetően két hazai álláskereső portál nem túl szofisztikált rendszerének – írja a HVG. A lap felfedezte, hogy a Profession.hu portál önéletrajz-adatbázisához néhány napja bárki hozzáférhet, sőt az is kiderült, hogy ugyanerre a Workania.hu karrieroldalon is adott a lehetőség.

A lap szerzője cikkében beszámol arról, hogy egy gmailes e-mail cím, egy fiktív vállalkozás neve, és a cégjegyzékből teljesen véletlenszerűen kiválasztott társaság adószáma és más hamis adatok felhasználásával a hazai piacvezető állásportál teljes önéletrajzi adatbázisához könnyedén hozzáfért – a kapott információk közül magánemberek kifejezetten érzékeny adatai is kibogarászhatók,

úgymint név, aktuálisan betöltött pozíció és fizetési igény.

A cikk állítása szerint a Profession.hu a regisztrációt követően a megadott adatok hitelességét nem ellenőrizte, és ugyanez a helyzet állt elő a Workania.hu-n is, így a két oldal adatbázisában együtt nagyjából 300 000 jelenleg is állást kereső személy önéletrajza érhető el lényegében bárki számára.

Frissítünk!

A Profession.hu hivatalos közleményben reagált a HVG cikkének állításaira:

 

A Profession.hu Kft. kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bizalmukkal megtisztelő álláskeresők személyes adatait maximális gondossággal és a hatályos jogszabályoknak messzemenőkig megfelelve kezelje. Ez egyaránt igaz az hirdetésekre jelentkező és az adatbázisába regisztráló felhasználókra. Proaktívan igyekszünk kiszűrni minden olyan visszaélési kísérletet, amely az álláskeresők jogait, személyes adatait sértheti.

 

A mai napon megjelent cikkben hivatkozott eset egy időszakos, korábban még nem futott kampányunk kapcsán keletkezett. A Profession.hu 2018.06.04-én indította el Try&Buy kampányát, aminek alkalmával előzetes cégvalidációval a munkaadók számára elérhetővé tettük adatbázisunkat anonimizált formában. Ezzel a kampánnyal kapcsolatban kaptunk bejelentést lehetséges visszaélésről. A kampányt azonnali hatállyal leállítottuk, megkezdtük az eset kivizsgálását, aminek eredményéről minden lehetséges érintettet tájékoztatni fogunk a jövő hét folyamán.

 

Folyamatosan teszteljük és javítjuk rendszereinket a megfelelő és szabályos működésünk érdekében, így ennek az esetnek is megkezdtük a kivizsgálását, hogy ez által is javítsuk és tökéletesítsük rendszerünket nem csak minden termékünk (Profession.hu, Profession Services, Munkahelyek.hu, Jobmonitor.hu, MobilMunka), de minden időszakos kampányunk esetében is.

Nyitó illusztráció:: ThinkStock