Tech

Chippel követik a sofőröket a kínaiak

Korábban már többször is írtunk arról, hogy mennyire kiterjedt megfigyelési rendszer működik Kínában, ami vélhetően csak még durvább lesz. Az országban hamarosan már az autók mozgását is követni fogja a kormány, jövő évtől kezdve minden újonnan regisztrált autót kötelező lesz RFID chippel felszerelni, amivel a forgalom, a szennyezés és a közbiztonság vizsgálata a cél a hivatalos indoklás szerint, írja a The Wall Street Journal.

A program keretén belül az autó rendszámát és festésének színét is nyilvántartásba veszik. Az utak mellett elhelyezett kártyaolvasók fogják érzékelni a chipeket, majd továbbítják az információkat a nemzetbiztonsági minisztériumnak. Az RFID chipes programban eleinte önkéntesek vesznek majd részt júliustól, de később kötelezővé válik.

Kína zsúfoltsága egyedülálló, Peking utain több mint ötmillió jármű közlekedik, Kína pedig az egyik legveszélyesebb országnak számít a sofőrök számára. A WHO adatai alapján 2013-ban több mint 260 ezren haltam közúti balesetben az országban.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

A módszer egyben abban is segít Kínának, hogy fellendüljön a helyi chipgyártó-ipar. Ugyan Kínát a világ gyáraként említik, a felhasznált chipek 90 százalékát külföldről importálják termékeikbe.

Nem Kína az egyetlen ország, ahol chipeket építenek autókba, Kalifornia szintén tesztel már ilyen hardverrel ellátott rendszámtáblákat, amikkel a sofőrök automatikusan meghosszabbíthatják a jármű regisztrációját, és a rendőrség is könnyebben le tudja követni az ellopott járműveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik