Tech

Három hétig használt e-cigarettát, súlyos tüdőbetegsége lett

Egy pennsylvaniai tinédzsernél rendkívül gyorsan alakult ki a nedves tüdő szindróma az elektromos cigarettázás hatására. A szakértők nem tudják, hogy pontosan hány hasonló eset fordulhatott eddig elő.

Az esetről az orvosok a Pediatrics folyóiratban számoltak be – írja a CNN. A fiatal, 18 éves nő tavaly év végén nagyjából három héten át használt e-cigarettát, de idővel olyan tünetek jelentkeztek nála, hogy kénytelen volt jelentkezni a Pittsburgh-i Egyetem Egészségügyi Központjának sürgősségién.

A nő hevesen köhögött, egyre rosszabbodó légzési nehézségei voltak, a légzés során pedig szúró fájdalmat érzett a mellkasában. Nem volt lázas és nem mutatta a felső légúti megbetegedés jeleit. Bár a páciens asztmától szenvedett, betegsége olyan enyhe volt, hogy nem magyarázhatta a tüneteket.

Kép: Thinkstock

Az orvosok végül antibiotikummal kezdték el kezelni, állapota azonban tovább romlott. Daniel Weiner, a nő egyik orvosa szerint betege végül légzési elégtelenséget tapasztalt. Ebben az állapotban az alany vére képtelen elegendő oxigént felvenni a tüdőből.

A fiatal nőt így légzőkészülékkel kellet lélegeztetni, mellkasa két oldalán pedig csövek segítségével kellett eltávolítani a tüdejében felgyülemlett folyadékot. Az orvosok túlérzékenységi tüdőgyulladást, azaz nedves tüdő szindrómát állapítottak meg nála.

Casey Sommerfeld, a páciens kezelője és az új tanulmány vezető szerzője szerint a rendellenesség hátterében

az e-cigaretta folyadékában található vegyületek álltak.

Az anyagok immunreakciót váltottak ki a páciens szervezetében, ez pedig gyulladásokhoz vezetett.

A beteget végül egy súlyos allergiás reakciók gyógyítására használt készítménnyel kezelték. A terápia hatására állapota gyorsan javult.

Felrobbanó elektromos cigi okozhatta egy férfi halálát
Szakértők szerint az akkumulátor lehet a felelős a tragédiáért.

Sommerfeld szerint nehéz megállapítani, hogy pontosan hány hasonló eset is lehet.

Ahogy az elektromos cigaretták használata növekszik, egyre több esetjelentéssel és mellékhatással fogunk találkozni

– mondta Sommerfeld.

Úgy tűnik, hogy az e-cigaretták olyan mellékhatásokat okoznak, amelyekhez hasonlókat a hagyományos dohánytermékeknél nem látni. Mivel az elektromos cigaretták csak a közelmúltban jelentek meg, egyelőre nem tudni, hogy használatuk milyen hosszú távú hatásokkal jár majd.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik