Tech

Okosóra mentette meg egy tini életét

Deanna Recktenwald igazi sportos tinédzser: röplabdázik, tagja az iskolája szurkolói csapatának, ráadásul 5 éves kora óta gimnasztikázik. Éppen ezért lepődött meg a családjával együtt, mikor az Apple Watch okosórája azt kezdte jelezni, hogy a pulzusa érthetetlenül ingadozik 60 és 140 között, majd teljesen váratlanul felugrik 190-re – miközben egy templom padján ültek.

A 190-es értéknél az óra már vibrálni kezdett, és figyelmeztette a gazdáját, hogy orvosi segítségre lehet szüksége, de a család először szkeptikus volt a megjelenő értékeket látva. Deanna édesanyja ugyanakkor ápolónő, a biztonság kedvéért maga is ellenőrizte a lánya pulzusát, mire kiderült, hogy

a megfelelő szenzorokkal felszerelt kütyü egyáltalán nem téved.

Ezt követően azonnal elindultak egy sürgősségi ellátást biztosító központba, ahol a lány vérnyomását megvizsgálva az aggasztó 150/99-es értéket kapták az orvosok. Az út innen a tampai kórházba vezetett, ahol újabb vizsgálatoknak vetették alá Deannát: a labor- és EKG-eredmények ismeretében pedig kiderült, hogy a lány valójában nem szívproblémákkal küzd, hanem a veséje kezdte el felmondani a szolgálatot.

Nem haszontalan kiegészítő – Forrás: Apple

A kórházban végzett biopsziát követően világossá vált, hogy Deanna Alport-szindrómában szenved, ami egy genetikailag öröklődő betegség, ami többek között gyenge veseműködést okoz. Minderre pedig csak azért derült fény, mert az Apple Watch még azelőtt felfigyelt a betegségből fakadó tünetekre, hogy a lánynak sürgősségi beavatkozásra lett volna szüksége – ami többek között azt is jelenti, hogy

az okosóra lényegében megmentette a lány életét.

Ugyan az Apple Watch még időben riasztotta tulajdonosát, de az orvosok szerint a kezelés ellenére Deannának öt éven belül mindenképpen szüksége lehet egy veseátültetésre, éppen ezért azonnal vizsgálatokat kezdtek a családtagokon, megfelelő donor után kutatva.

Mindeközben a család levélben mondott köszönetet az Apple-nek, amire maga a vállalat ügyvezetője, Tim Cook reagált, majd a Twitteren is megosztotta Deanna sztoriját, ezzel is alátámasztva, hogy a különböző, sokszor feleslegesnek titulált kiegészítőknek azért mégis akad haszna, nem is kevés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik