Tech

Erre a Nokia cuccra senki nem számított

Azt egy ideje tudni, hogy a Google a Levisszel közösen fejleszt saját okosruhát, de nem a keresőóriás az egyetlen, aki szemet vetett az intelligens ruhákban rejlő lehetőségekre. A Nokia a dél-koreai Kolon Industries-zal és a GINA térképszolgáltatással együtt tervezett egy olyan okoskabátot, amit kifejezetten sürgősségieknek szánnak.

Forrás: Kolon Industries

A CHASE LifeTech FR kabát első ránézésre is leginkább egy munkaruhára hasonlít: élénk színű, fényvisszaverő felületű, így viselője a sötétben is jól látható. Az okos jelzőre azzal szolgál rá, hogy a beépített érzékelőinek köszönhetően adatokat gyűjt viselője pulzusáról, testhőmérsékletéről, tartózkodási helyéről, ezen felül gyorsulásmérőt is használ. Kap SOS gombot és beépített LED-kijelzőt, amin követheti az értékeket.

Forrás: Kolon Industries

A Mobil Világkongresszuson kiállított darab ujja és mellkasi része különféle szekciókból állt össze, aminek köszönhetően modulokat lehet cserélgetni rajta, így adott feladathoz személyre szabható. A paramedikusok például olyan eszközöket és mérőket használhatnak, amik egy tűzoltó számára nem biztos, hogy hasznosak.

A dzseki egyelőre csak koncepció, a tervek szerint a következő 12-18 hónapban kezdhetik el a gyártását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik