Kalifornia zöld utat adott a sofőr nélküli önvezető autóknak

Jelentős lépés ez az önvezető járműveken dolgozó gyártók számára.
Kapcsolódó cikkek

Új szabályozás lépett életbe az Egyesült Államok Kalifornia államában, melynek értelmében áprilistól lehetőség lesz arra, hogy a vállalatok olyan önvezető járműveket teszteljenek az utakon, amikben egyáltalán nincs emberi sofőr. Az önvezető autók tesztelésére korábban is volt lehetőség, de csak abban az esetben, ha egy szakember ott ült a volán mögött, hogy szükség esetén közbeavatkozhasson.

Videón a moszkvai forgalomban suhanó önvezető autó
Jobban teljesít, mint a legtöbb orosz sofőr.

A jogszabályi változást a gépkocsikért felelős szervezet, a DMV (Department of Motor Vehicles) jelentette be, és a kormányügynökség igazgatója, Jean Shiomoto hozzátette, hogy az új szabályozás hatalmas előrelépés az önvezető technológia számára Kaliforniában. A hivatal számára ugyanakkor továbbra is a biztonság az elsődleges szempont, de készen állnak arra, hogy elkezdjék a munkát azokkal a gyártókkal, akik tényleg teljesen önvezető járműveket akarnak tesztelni az állam közútjain.

A DMV még tavaly kezdeményezte a most hatályba lépett változást,

melynek értelmében mostantól engedélyezik olyan önvezető járművek közutakon tesztelését, amik nem rendelkeznek kormánykerékkel, pedálokkal, tükrökkel és emberekkel a volán mögött.

A DMV adatbázisában jelenleg 50 különböző cég legalább 300 eltérő önvezető járművét regisztrálták, és a frissen életbe lépett jogszabály szerint ezek az önvezető gépek leghamarabb április 2-ától gurulhatnak ki a kaliforniai közutakra emberi asszisztencia nélkül – már persze akkor, ha megfelelnek a kormányügynökség által támasztott biztonsági előírásoknak és megkapják a hivatalos engedélyt.

Illusztráció forrása: AFP Photo / Justin Tallis