Tech

Rejtett kamerás laptopot mutatott be a Huawei: ez a Matebook X Pro

A Huawei kezdte a sort a Mobil Világkongresszus (MWC) nulladik napján – érdekes módon az expó nevével ellentétben a kínai gyártó idén egy laptopot mutatott be.

Huawei Matebook X pro Fotó: 24.hu

A Matebook X Pro egy 13,9 colos (3000×2000 pixeles) laptop, amelynél az érintőkijelző már az előlap 91 százalékát teszi ki – szinte széltől szélig teljesen kitölti. A mobiloknál megszokott módon Gorilla Glass védi. Rendkívül könnyű, mindössze 1,33 kilogramm a súlya, kicsi, kompakt gép. Példaképp vékonyabb, mint egy Apple Macbook Pro.

Huawei Matebook X Pro és az Apple Macbook Pro Fotó: 24.hu

A házban egy nyolcadik generációs Intel i7 8550U processzor, és az Nvidia Geforce MX150 grafikai kártya lapul. Az  54,7Wh akkumulátor a gyártó ígérete szerint 12 óra videózást, vagy 14 óra irodai munkát, vagy 15 óra internetezést tesz lehetővé.

A mobilokból már ismert ujjlenyomat-olvasós bekapcsoló gombbal szerelték fel, így az nem csak a gép felélesztésére, de biometrikus azonosításra is alkalmas. Mindössze 1,9 másodperc alatt felébreszti a gépet Sleep módból, ha hibernáltuk, akkor már 7 másodperc kell neki, és ha teljesen kikapcsoltuk, 9 másodperc alatt tölt be a bejelentkezési felületig.

Teljes értékű billentyűzetet kapunk hozzá, háttérvilágítással, fröccsenés védelemmel, így némi folyadékot elvisel, ha ráöntenénk egy kis teát.Fura megoldást találtak ki a kamera elhelyezésére, ugyanis azt nem az előlapon felül, alul, vagy oldalt helyezték el, hanem az egy gombnyomásra előbukkan a billentyűzetből. Az F6 és F7 gombok között helyezkedik el, elég megnyomni és kibukkan mint egy autó fényszórói. Vélhetően olyan vékonyra sikerült a kijelző, hogy oda már nem tudták a kamerát beépíteni. Mindössze egy megapixeles, de videohívásokra, Skype-ra éppen elég.

USB-A és C csatlakozást, és jack bemenetet kapunk, illetve egy Thunderbolt 3 csatit is, ami már a 4K-kijelzőket is ki tudja szolgálni, a külső grafikai kártyákat egészen a Geforce GTC 1080-ig támogatja – így kedvezve a játékok szerelmeseinek.

Kicsi töltő kapott: a gyártó ígérete szerint azonban fél óra töltéssel 6 óra plusz üzemidőt kapunk. A laptop vezeték nélküli adatátvitelre is képes a Huawei mobiljaival: 1000 fotót mindössze 3 prec alatt szinkronizál át, míg 1 gigabájtosvideót mindössze 1 perc alatt.

Négy beépített mikrofont is kapunk, így 360 fokos hangzást érhetünk el.

Huawei Matebook X Pro ára Fotó: 24.hu

A tablet Windows 10 rendszert futtat. Két színben lesz kapható, rengeteg kiegészítővel, mint a rásimuló bőr tokok. 2018 második negyedévében kerül boltokba, 1499-1899 eurós áron processzortól-memóriától-tárhelytől függően. Hazánkban vélhetően csak később: nyáron vagy szeptemberben kezdik meg az értékesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik