Tech

Külföldi kibertámadást vizionálnak az oroszok az elnökválasztás előtt

Aktivizálódott az Oroszország ellen kibertámadásokra készülő külföldi titkosszolgálatok tevékenysége – figyelmeztetett Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára.

Figyelemre méltó, hogy jelentősen megnőtt a külföldi hírszerzés által folytatott számítógépes tevékenység aránya. Kifinomult forgatókönyvet dolgoztak ki és valósítanak meg, melynek során az informatikai és telekommunikációs hálózatok, illetve Oroszország kritikus infratruktúrájának informatikai rendszeréből akarnak adatokat megszerezni

– mondta egy kiberbiztonsági tanácskozáson.

Patrusev szerint csak tavaly több mint félmillió számítógépet bénítottak meg Oroszországban kibertámadások során, három esetben a felhasználók adatait titkosítő kártevőket szivárogtattak be tömegesen az országba. Így megfertőzték egyebek közt a belügyminisztérium, a Rosznyefty olajvállalat és az Evraz bányászati-kohászati vállalat informatikai rendszerét és számítógépeit is.

A titkár szerint Oroszország általánosságban véve erősödött a nemzetközi információbiztonsági porondon, de kritizálta a déli szövetségi körzetet, amiért az véleménye szerint sokkal jobban ki volt szolgáltatva a kémkedésnek.

Patrusev figyelmeztett az orosz elnökválasztás előtt, hogy megnőhet a potenciális kibertámadások száma a nemzeti automatizált szavazatszámláló rendszer, a GAS Vybory ellen is. Szerinte az is hatalmas fenyegetettséget jelent, hogy a régiós és helyi tisztviselők olyan külföldi szolgáltatásokat használnak munkára, mint a Google vagy a Yahoo. Épp ezért felvetette, hogy központi, egységesített irányítás alá kéne helyezni a különböző kerületek informatikai rendszereit.

(MTI, Tass)

Kiemelt fotó: Alexei Druzhinin/Sputnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik