Tech

A világ első drónkövető technológiáját tesztelik

A Vodafone bejelentette, hogy elkezdték tesztelni a világ első légi irányítási drónkövető és biztonsági megoldását Spanyolországban és Németországban. A cél, hogy már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

Egy tavalyi kísérlet során a Vodafone 4G hálózatán irányítottak egy 1,3 méter szárnyfesztávú, 2 kilogramm súlyú X-UAV drónt egy 32 kilométeres pályán, a spanyolországi Sevilla közelében elhelyezkedő Isla Mayor városában. A drón valós idejű HD videó adást közvetített, valamint a repülési adatokat is (sebesség, pozíció, koordináták) továbbította.

Forrás: Vodafone Magyarország

Miről is van szó?

A repülőgépek védelmére tervezett megoldás a 4G mobilhálózaton és a dolgok internete (IoT) technológián alapszik. Segítségével megelőzhetőek lesznek a véletlenszerű vagy szándékos drónberepülések olyan kritikus helyszínek közelében, mint a repülőterek, a büntetés-végrehajtási intézetek, vagy a kórházak.

A kereskedelmi forgalomban kapható civil drónokat kis méretük miatt a hagyományos radar nem tudja érzékelni. Ennek ellenére

  • világszerte komoly veszélyt jelentenek a légiközlekedésre, különösen a repülőterek közvetlen közelében.
  • a drónokat bűncselekményekhez is használják – például drogcsempészethez, vagy csempészáruk börtönökbe juttatásához.
  • a biztonsági és hírszerzési hatóságokat egyre inkább aggasztja, hogy a terroristák kisméretű, ugyanakkor halálos robbanószerkezetek szállítására átalakított drónokat is bevethetnek a GPS segítségével bemért célpontok ellen.

A repülőgépek drónok általi veszélyeztetettsége rohamosan növekszik. Az „Egységes európai égbolt” légiforgalmi szolgáltatási kutatási projekt (SESAR) elemzése szerint 2050-re az Európai Unió sűrűn lakott területei felett a drónok több mint 250 millió repülési órát teljesíthetnek évente, ami a hagyományos, repülőszemélyzettel rendelkező légi járművek összesített éves repülési idejének a hétszerese.

A Vodafone új megoldásának tesztjei az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) céljait is támogatják, az ügynökség a drónok üzemeltetésére vonatkozó új páneurópai szabályozás kialakításán dolgozik, de az Európai Bizottság ’U-space’ elnevezésű, biztonságos drónüzemeltetésre vonatkozó elképzelésével is összhangban van.

Antonio Oliver, a Vodafone új technológiákért és innovációjért felelős igazgatója Forrás: Vodafone Magyarország

Mobilhálózaton, SIM-kártyával

Ez a világ első rádiós helymeghatározó rendszere (RPS) drónokhoz, követi a drónokba beépített 4G modemet és SIM-kártyát, így:

  • az üzemeltetők és az arra jogosult hatóságok – pl. a légi irányítás – minden drónt valós időben tudnak követni (maximum 50 méteres hibahatáron belül);
  • a drón üzemeltetője a látóhatáron kívülre eső gépet is vezérelni tudja, nagymértékben csökkentve a véletlenszerű területsértés esélyét;
  • védelmet nyújtó virtuális kerítés lehet létrehozni (geofencing), így a drónokat be lehet programozni, hogy amint egy előre meghatározott tiltott zóna (pl. repülőtér, börtön, kórház) közelébe kerül, automatikusan szálljon le, vagy térjen vissza a pilótához;
  • sürgősségi távbeavatkozás, amely lehetővé teszi, hogy a hatóságok felül tudják írni a drónt működtető személy utasításait, a drón repülési útvonalának módosításával vagy leszállásának kikényszerítésével;
  • SIM-alapú e-azonosítás és a tulajdonos regisztrálása.

Biztonságos is, mivel

  • a 4G-s mobilhálózat által repülés közben, a SIM kártya és a bázisállomás között hatékony titkosítás van.
  • az RPS helymeghatározási adatai sokkal nehezebben törhetőek fel és kevésbé manipulálhatóak, mint a GPS lokációs adatok.
  • a drón irányításához használt adatkapcsolat olyan jelentős előnyöket kínál, mint a nagyobb ellenálló-képesség, és a valós idejű visszajelzés látóhatáron túl, szemben a rádiós drónirányítási protokollal.
  • mesterséges intelligenciás algoritmusokkal is ötvözik, ez igen nagyszámú drón követését és irányítását teszi lehetővé.

A Vodafone annak érdekében, hogy felgyorsítsa a drónreptetés biztonságosabbá tételét és a földrajzi helymeghatározást, az RPS kutatását és az ahhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokat publikussá tette, így annak felhasználása esetén nem szükséges licencdíjat fizetni.

A technológia nem csak drónokhoz, de olyan IoT-eszközök funkcióinak bővítésére is alkalmas lesz, mint a mobilalapú bringák vagy a csomagcímkék. Az RPS kiegészítheti vagy kiválthatja a GPS-t, illetve beltérben pontosabb helymeghatározást, az eszközök méretének csökkenését, és a biztonság fokozását teszi lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik