Már nem sci-fi Vasember mindent tudó otthona

Ugye mindenkinek megvannak a Vasember-filmek azon jelenetei, amikor a Robert Downey Jr. alakította Tony Stark a mindenhol jelen lévő mesterséges intelligenciájával, Jarvis-szal kommunikálva végzi a mindennapi teendőit, a kütyük pedig egymással összhangban közvetítik a különböző információkat? Ami tíz éve még abszolút fantasztikumnak tűnt, az mára létező technológia, amit láttunk is működés közben.
Kapcsolódó cikkek

Az egymással kommunikáló szórakoztatóelektronikai- és háztartási gépekre, és az egyetlen eszközről vezérelhető komplett rendszerekre okosotthonként szoktuk hivatkozni, és az emberek hétköznapjait kényelmesebbé tévő megoldásokon rengeteg cég dolgozik évek óta, köztük olyan óriások, mint a Google, az Amazon, a Samsung vagy éppen az IKEA.

Folytatódik a tévék csendes forradalma
A legmodernebb készülékek már nem csak szimpla képernyők a nappaliban, amin filmeket és sorozatokat nézünk. Sokkal többre képesek.

Mi a dél-koreai LG megoldásait vizsgáltuk meg közelebbről, méghozzá a Cannes-ban tartott LG Innofest 2018 során, ahol a gyártó nemcsak a legújabb prémium termékeit mutatta be, de azt is, hogy az ultramodern készülékek (mosogató- és mosógépek, légtisztító, hűtő, sütő, robotporszívó, légkondicionáló, televízió) miképp kommunikálnak egymással, olyan felhasználási lehetőségeket biztosítva a tulajdonosoknak, amire korábban csak a sci-fi regényekben és könyvekben volt példa.

AZ ASSZISZTENS CSAK A KEZDET

Ahogy Tony Starknak is szüksége van egy otthoni asszisztensre, úgy az LG eszközökön alapuló okosotthon is igényel egy mindig készenlétben álló jobb kezet, ami lehet a cég korábban bemutatott jópofa CLOi robotja, vagy az idén debütált, Google Asszisztenssel felszerelt ThinQ Smart Speaker (WK7).

LG THINQ SMART SPEAKER: TÖBBRE KÉPES, MINT A LEGTÖBB OKOSHANGSZÓRÓ – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Utóbbi elsőre alig különbözik a konkurencia termékeitől (Amazon Echo, Google Home, Apple Homepod), az alapfunkciói is hasonlóak, ugyanakkor nemcsak a keresőóriás virtuális asszisztensét tartalmazza, de felvértezték az LG saját fejlesztésű mesterséges intelligenciájával, a ThinkQ-val is, amivel a hangszóró wifin keresztül képes kommunikálni a dél-koreai gyártó hasonló technológiával felszerelt gépeivel.

NAGY KEDVENC: InstaView Door-in-Door hűtő

A Cannes-ban felsorakozó termékek közül az egyik nagy kedvencünk az InstaView Door-in-Door hűtő volt, és nem csak azért mert az egyik oldalán egy hatalmas képernyő van, ami két koppintásra megmutatja a hűtő tartalmát. A frizsider másik kiváló tulajdonsága, hogy nem kell szélesre tárni ahhoz, hogy hozzáférjünk egy doboz tejhez. A hűtő jobb szárnya ajtóba épített ajtóval rendelkezik, ide helyezhetők a legsűrűbben használt élelmiszerek – ez nemcsak praktikus, de jelentős energiamegtakarítás, hogy a kisebb ajtó használatával nem szökik el a hideg levegő a frigóból.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az „Ok Google” köszöntésre aktiválódó hangszórótól nemcsak azt kérhetjük, hogy játsszon le zenét, tájékoztasson az időjárásról vagy válaszoljon egyszerű kérdésekre, de képes kapcsolatba lépni a többi okoskészülékkel, így pusztán szavakkal szabályozhatjuk a légkondicionálót, elindíthatunk egy mosást, a kanapén ülve ellenőrizhetjük, hogy áll az éppen futó program, és csekkolhatjuk, hogy mióta van az étel a sütőben.

Ráadásul a különböző helyiségekben szétszórt okoshangszórók között nemcsak azt szabályozhatjuk, hogy hol milyen zene szóljon, de akár a nappaliból is lehet ébresztgetni az emeleten alvó gyerekeket.

És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az okoshangszóró tud kommunikálni a többi géppel. Az LG okostelefonos alkalmazásával lefotózhatjuk, hogy épp milyen hozzávalók vannak otthon, a mesterséges intelligencia ez alapján szed össze recepteket, amik azon nyomban meg is jelennek a hűtő kijelzőjén, sőt ha sikerül kiválasztanunk a nekünk tetsző ételt, akkor csupán egyetlen érintés, hogy a hűtő jelezze a sütőnek, hogy milyen hőfokra kell felmelegednie a vacsora elkészítéséhez.

AZ ALAPANYAGOKAT LEFOTÓZVA KAPUNK RECEPTEKET, AMIKET AZONNAL MEG IS NÉZHETÜNK A HŰTŐ KIJELZŐJÉN – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

HÁZON KÍVÜL

A ThinkQ technológiával érkező kütyük és háztartási gépek ugyanakkor nem csupán akkor teszik kényelmesebbé, nem mellesleg takarékosabbá az életünket, ha otthon tartózkodunk, de akkor is, ha elhagyjuk a lakást. Távozás előtt csak annyit kell mondani az okoshangszórónak, hogy „Google, I’m leaving” a rendszer pedig automatikusan lekapcsol minden okosizzót, kikapcsolja a klímát,

elindít egy mosást és útjára engedni a robotporszívót, hogy akkor járja körbe a lakást, mikor senki nincs az útjában és senkit nem zavar.

Az okosotthonos alkalmazásról ugyanakkor távolról is minden vezérelhető, így a mosás elindítható úgy is, hogy pont véget érjen a program, mire hazaérünk, előre jelezhetjük a légkondinak, hogy a megfelelő hőmérséklet fogadjon, mire hazaérünk, vásárlás közben pedig a beépített kamerán keresztül ellenőrizhetjük a hűtő tartalmát, hogy minden megvan-e az esti főzőcskéhez.

NAGY KEDVENC: TwinWash mosógép

Az LG praktikus hűtője mellett a másik nagy kedvencünk a TwinWash mosógépcsalád legújabb tagja lett, amivel nemcsak arra van lehetőség, hogy egyszerre két adag ruhát mossunk egy időben a dupla mosógéprendszernek köszönhetően, de akár azt is megtehetjük, hogy menet közben, az éppen futó program bizonyos részeinél dobunk be a gépbe olyan ruhadarabokat, amikről korábban elfeledkeztünk.

A robotporszívó pedig nem csak arra alkalmas, hogy a távollétünkben szinten tartsa a lakást, felszedje a morzsát és a porcicákat, de a kamerái segítségével akár még azt is ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e, miközben mi házon kívül intézzük a dolgainkat vagy éppen nyaralunk.

TÁVOZÁSKOR CSAK SZÓLUNK AZ OKOS HANGSZÓRÓNAK, ÉS MÁR VÉGZI IS A DOLGÁT… – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

TANULNI, TANULNI, TANULNI…

A ThinQ mesterséges intelligencia ugyanakkor nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a különböző kütyük és gépek kommunikáljanak egymással, de a DeepThinQ mélytanulásos technológiával a különböző eszközök a felhőalapú szervereken keresztül tanítják önmagukat, így idővel egyre okosabbak lesznek.

AZ OKOS LÉGKONDI MÁR NEM CSAK HŰT, DE AZT IS TUDJA, HOGY MIKOR KELL HŰTENIE – Forrás: LG

Attól persze senkinek nem kell félnie, hogy a gépek öntudatra ébrednek és a robotporszívó élesre csiszolt kefékkel esik a gazdájának, de a ThinQ márkával fémjelzett légkondicionálók például idővel megtanulják a tulajdonos szokásait, és hazaérkezéskor automatikusan lehűtik a szobát a megszokott hőmérsékletre, a hűtő pedig képessé válhat arra, hogy jelezze, ha kezd kifogyni a kedvenc üdítőnk.

Mindez futurisztikusan hangzik, még úgy is, hogy egyelőre nyoma sincs a Tony Stark otthonában megszokott hologramoknak, viszont már nem jól hangzó koncepcióról beszélünk, hanem létező technológiáról.

A ThinQ technológiával felvértezett gépek és kiegészítők mindegyike kereskedelmi forgalomba kerül 2018 folyamán, bár azzal érdemes tisztában lenni, hogy a csúcstechnikát nem apró pénzért árulják, illetve hazai sajátosság, hogy még nem tudni biztosan, itthon pontosan melyik készülékek lesznek kaphatók és mikor.

A két koppintásra „áttetszővé” váló InstaView hűtők, az EasyClean sütő, a QuadWash mosogatógép, a duplarendszeres TwinWash mosógép, az ArtCool légkondi és az R9 robotporszívó mind prémium termékek, így az áruk önmagukban is borsos, együtt pedig súlyos milliókra rúgnak, amit csak a legtehetősebbek engedhetnek meg maguknak – most még.

Már épül az első okoslakópark
Minden vezérelhető lesz egyetlen okostelefon segítségével.

A felső kategóriás készülékekben elérhető technológia idővel óhatatlanul meg fog jelenni a jóval elérhetőbb árú gépek között is. Az okosotthon ma még költséges úri muri, de az egymással kommunikáló, és az életünket mindinkább kényelmesebbé tévő eszközök tíz éven belül ugyanolyan természetessé válhatnak egy átlag háztartásban, mint az egykor luxust jelentő lapostévék, és eljön az idő, mikor a gyerek értetlenkedve kérdezi, hogy miért olyan nagy szám Jarvis a Vasember-ben, mikor már itthon is van ilyen.