Tech

Drón okozott légibalesetet

A héten az amerikai hatóságok elkezdtek vizsgálni egy olyan ügyet, ami az első drón okozta légibaleset lehet az Egyesül Államok területén, írja a Bloomberg. A Szövetségi Repülési Hivatal (FAA) már évek óta gyűjt adatokat olyan esetekről, amiknél tényezőként bukkantak fel a különböző repülő kütyük, de ezek a legtöbb esetben csupán ártalmatlan észlelések voltak. Február 14-én viszont sor került egy olyan helikopteres balesetre, amit a zuhanás elszenvedői szerint egyértelműen egy drón okozott.

Félelmetesen közel repült egy drón egy landoló utasszállítóhoz
Videón látszik, ahogy közvetlenül a gép felett körözött. Vizsgálják az ügyet.

Egy gyakorlott pilóta és a tanulója Dél-Karolinában, egy műveletlen földterületnél gyakoroltak különböző manővereket tizenöt méterrel a fák fölött, mikor váratlanul megjelent előttük egy fehér négypropelleres gép. A drón láttán a pilóta azonnal átvette az irányítást a gép felett, kitérő manőverbe kezdett, minek során a gép farka beleütközött egy fába, ami az irányítás elvesztéséhez és végül zuhanáshoz vezetett.

Az FAA a Bloombergnek ugyan nem ismerte el, hogy valóban drón okozta a balesetet, ugyanakkor a lap arról ír, hogy az ügyben szintén érdekelt Nemzeti Szállítási Biztonsági Hivatal (National Transportation Safety Board) tisztában van azzal a lehetőséggel, hogy a balesetet akár egy drón is okozhatta,

és ezt figyelembe véve folytatják a nyomozásukat.

Miközben a hatóságok hivatalos álááspontjára még várni kell, addig más források arról számolnak be, hogy a pilóta konkrétan egy DJI Phantom típusú quadkoptert látott a baleset előtt, és a gép gyártója közleményben jelentette be, hogy igyekszik minél többet megtudni az esetről, és készen állnak, hogy bármilyen módon segítség a hatóságok nyomozását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik