Tech

A magyar polcokról is eltűnnek a CD lemezek

Nemrég írtunk arról: az amerikai boltok polcairól szép lassan eltűnnek a CD lemezek, az Egyesült Államok egyik legnagyobb áruházlánca, a Best Buy július 1-ig az összes boltjában eltünteti a polcokról az optikai adathordozót, méghozzá örökre. A lépés első sorban a zenei lemezeket érinti, és a döntés nem meglepő, hiszen amíg 2001-ben Amerikában még 800 millió CD kelt el, addig 2017-re ez a szám közel 90 százalékkal csökkent.

Forrás: ThinkStock

Ugyan az Extreme Digitalnál hagyományos zenei albumok nem kaphatók, de megosztottak pár statisztikát a trenddel kapcsolatban a 24.hu-val. Az áruház elmondása szerint az írható CD-k iránti kereslet 2010-11-ben volt a legnagyobb, azóta a csökkenés folyamatos, 2013 óta zuhan, ma már elenyésző mértékű ezeknek az eladása.

Ugyanakkor az írható DVD és Blu-ray lemezek havonta több ezer darabos nagyságrendben fogynak. CD-n már játékszoftvereket sem lehet vásárolni, ezeket DVD-n és Blu-ray-en hozzák forgalomba, ezek a magyar vásárlók körében továbbra is népszerűek.

INKÁBB PENDRIVE-OT VESZÜNK

Az optikai lemezek helyett ma már a legtöbben pendrive-ot és hordozható merevlemezt használnak, ezekből havi szinten több ezer darab fogy. Pendrive-ból a 16 gigabájtos, hordozható merevlemezből az 1 terabájtos tárhellyel rendelkező darabok a legkeresettebbek.

A CD-meghajtó még a hifi-eszközök körében tartja magát a legjobban, az eladott otthoni hifi-eszközök 80 százaléka továbbra is képes CD-t lejátszani, míg az autóhifis eszközök terén az arány jóval magasabb, 90% százalék, itt még a lemez fogadására nem képes (USB-s és bluetoothos) típusok számítanak különlegesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik