Tech

Betegséggé nyilvánítják a videojáték-függőséget

Sokak számára nem kétséges, hogy a különböző videojátékok valóban függőséget okozhatnak, 2018-tól viszont már hivatalosan betegségnek nyilvánítják ezt a szenvedélyt, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) jövőre megjelenő hivatalos diagnosztikai kézikönyvében már szerepelni fognak a videojátékokkal kapcsolatos rendellenességek.

A New Scientistnek nyilatkozó Vladimir Poznyak, a WHO munkatársa elmondta, hogy az „orvosoknak fel kell ismerni, hogy a videojátékokkal kapcsolatos rendellenességeknek komoly következményei lehetnek a mentális egészséget illetően”.

Ha valaki hetente többször is leül néhány órára a PC vagy egy játékkonzol elé, az persze még nem számít függőnek,

a kézikönyvben nagyon körültekintően fogalmazták meg a videojátékokkal kapcsolatos rendellenességek tüneteit. A neten is elérhető vázlat szerint az egyik kritérium, mikor a játék olyan fontossá válik egy ember életében, hogy felülír minden más érdeklődést, olyan hosszú időn át, hogy annak már egészségügyi kockázatai lehetnek, például az alvás és a táplálkozás elhanyagolása miatt.

Poznyak szerint a WHO már régóta dolgozott azon, hogy a videojátékkal kapcsolatos rendellenességeket betegséggé nyilváníthassák, és a mentális egészséggel foglalkozó szakértőkkel történt hosszú konzultációt követően emelték be ezt a tételt a jövőre megújuló kézikönyvükbe.

A kérdésre, hogy az okostelefon- és internetfüggőség miért nincs még betegségként kezelve, Poznyak azt a választ adta, hogy egész egyszerűen még nincs kellő mennyiségű bizonyíték arra, hogy ezek valóban betegségnek számítanak – ellentétben a videojátékok okozta függőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik