Tech

Beismerték bűnösségüket a fél internetet megbénító vírus készítői

A tavalyi év egyik legemlékezetesebb történése egy hatalmas zombigéphálózathoz fűződik, ami a fél amerikai internetet megbénította túlterheléses támadással. Az eszközöket a Mirai nevű vírussal toborozták be a támadók a hálózat részévé. Több mint 300 ezer fertőzött eszköz bénította meg az amerikai Dyn nevű DNS-szolgáltatót, ezáltal pedig rengeteg nagy látogatottságú oldalt.

Bírósági dokumentumokból derült ki, hogy három fiatal beismerte, ők készítették a vírust haszonszerzés céljából. A 21 éves Paras Jha, a 20 éves Josiah Whit, és a 21 éves Dalton Norman együtt üzemeltettek egy olyan céget, ami DDoS-támadások elhárításával foglalkozott, gyakorlatilag azzal szereztek maguknak ügyfeleket, hogy azokat előtte megtámadták. A vírussal toborzott botnetet később pénzért adták használatba.

Szeptemberben, vagy októberben Jha a neten is közzétette a vírus forráskódját arra az esetre, ha a rendőrség lefoglalná felszerelését. A botnet viszont ennek hatására tovább nőtt, majd felhasználták a Dyn ellen, megbénítva a Reddit, a Twitter, az Amazon, a Netflix, és a BBC weboldalát. A támadást viszont nem tudták rájuk bizonyítani.

Most lehet aggódni, lesz még itt nagy internetleállás
Egy hackercsapat felvállalta a pénteki internet-leállítási kísérletet. A jelek szerint csak teszt volt, lesz még durvább is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik