Tech

Tesco alkalmazottból lett milliókat kereső YouTube-sztár

A Forbes magazin idén is kiadta a legjobban kereső YouTube-sztárok listáját, és az első helyen egy 26 éves brit srác, Dan Middleton végzett, aki csak idén 16,5 millió dollárt (azaz 4,3 milliárd forintot) keresett azzal, hogy videojátékokat közvetít a saját csatornáján.

Dan még 2012-ben vágott bele a YouTube-os videókészítésbe, egyetemistaként, amikor még a Tesco alkalmazottjaként dolgozott. Az akkor 21 éves srác Pokémon-játékok közvetítésével szerzett magának hírnevet, manapság főleg a hihetetlenül népszerű Minecraft-tal foglalkozik, és a karrierje kezdete óta nem kevesebb, mint 11 milliárd megtekintést hozott össze a videóival.

A YouTube-on 1000 feliratkozó megszerzését követően a felhasználók csatlakozhatnak a YouTube Partner programhoz, aminek az egyik legfontosabb része, hogy a videósok részesülnek a csatornájukon megjelenő hirdetésekért fizetett összegből, és – ahogy a mellékelt példa is mutatja – ebből komoly vagyonokat lehet összegyűjteni.

Dan Middleton csatornájára az elmúlt évben 16 millió néző iratkozott fel, és a legnépszerűbb videói egyenként 30-40 millió megtekintéssel büszkélkedhetnek. A srác az egész világon akkora népszerűségnek örvend, hogy nemrégiben 97 előadásos turnéra indult, és a Sydney Opera Házban rekordgyorsasággal keltek el a jegyek a műsorára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik