Tech

Szupertitkos tableteket vet be a Nagy Testvér a Pentagonban

Az amerikai Védelmi Információs Rendszerek Ügynöksége (DISA) – a sikeres tesztidőszakot követően – szupertitkosítással ellátott tableteket fog átadni a védelmi minisztérium egyre több katonájának, vezetőjének.

A kísérleti program során 25 felsővezető használta a készülékeket. A projekt olyan népszerű lett, hogy 2018 februárjától alaposan kibővítik azok körét, akik az új és a remények szerint valóban biztonságos tabletekkel dolgozhatnak majd.

Az amerikai Nagy Testvér, az NSA  úgynevezett DoD Mobility Classified Capability-Secret (DMCC-S) titkosított programjának célja, hogy a védelmi tárca vezetői és szakemberei bárhol, bármikor képesek legyenek minősített, bizalmas adatokkal is dolgozni. A Samsung Galaxy tabletekkel a megfelelően titkosított hálózatokhoz (mint amilyen a SIPRNet) is tudnak csatlakozni. A tervek szerint ez lehet a Pentagon eddigi legnagyobb mibilitási programja több mint százezer felhasználóval.

A tárca emberei ugyanis – alkalmazkodva az amerikai haderő és az ország igényeihez, szerepvállalásaihoz – a világ minden táján, eltérő időzónákban és órákban, gyakran a szokásos “nyolcórás” kereteket alaposan át- és túllépve, az íróasztalok biztonságától távol dolgoznak.

Az eszközök elsődleges feladata a biztonságos levelezés és a internet alapú hangkommunikáció (VoIP) biztosítása.

(Kiemelt fotó: Andrew Burton/Getty Images/AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik