Tech

Önálló virtuálisvalóság-sisakot villantott a HTC

A különféle PC-vel használható virtuálisvalóság-headsetek csak egy szűk réteget tudnak elérni magas áruk és a használatukhoz szükséges technikai háttér miatt, emellett nem is túl mobilisak. A VR az elérhető eszközök korlátai miatt még mindig nem terjedt el eléggé, a jövőben ezen kívánnak változtatni a gyártók olyan headsetekkel, amik önmagukban is használhatók: azaz nem kell használatukhoz se számítógép, se konzol, se mobil, csak maga a kütyü.  Az Oculus az Oculus Góval próbálja ezt elérni, amire hamar megjött a konkurens HTC válasza is.

A cég pekingi fejlesztői konferenciáján mutatta be a Vive Focust, ami a HTC Vive VR-headset standalone változata, azaz önmagában használható. Az eszköz a Qualcomm Snapdragon 835-ös chipet kapta meg, és nagyfelbontású  AMOLED kijelzővel vértezték fel. A gyártó leginkább arra büszke, hogy a kütyü hat szabadságfokos követést tesz lehetővé (6DoF), aminek köszönhetően külső szenzorok nélkül válik követhetővé viselőjének pozíciója.

Ugyan a magukban használható VR-kütyük megszabadítanak a kábelektől és a többi szükséges eszköztől, a kompromisszum a minőségben jelentkezik. A HTC állítása szerint ez az ő esetükben nem igaz.

Jönnek a mobil és PC nélkül is használható VR-szemüvegek
Nem kell majd se PC, se telefon a legújabb virtuális szemüvegekhez.

„A standalone kütyük eddig mindig egy középszerű egyensúlyt képviselték, ahol nincs sok tartalom, és a Cardboard eszközök élményén sem mutat túl túlságosan. A mi eszközünkkel most meglehet csinálni azokat a dolgokat, amiket a felsőkategóriás eszközökön is” – magyarázta a HTC kínai elnöke, Wang Graylin.

A HTC elmondása szerint több mint 100 fejlesztő dolgozik a Focusra szánt virtuális tartalmakon, de ennél többet nem árultak el a kínálatról, ahogyan az eszközről sem a fentebb leírtakon túl, így egyelőre nem tudni annak pontos megjelenési dátumát és árát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik