Tech

Ennél furcsább bug még nem volt az iOS-ben

Kicsi, de annál kellemetlenebb hiba csúszott az Apple operációs rendszerének prediktív szövegbeviteli rendszerébe, ami ellehetetleníti a felhasználók számára, hogy gyorsan és olvashatóan írhassanak olyan üzeneteket, amelyekben „I” betű szerepel.

Világszerte döbbenten tapasztalták bizonyos iPhone és Mac-tulajdonosok, hogy eszközüknek meggyűlik a bajuk egy bizonyos betűvel. Nem is akármelyikkel, az „I”-vel. Ez nem csak, hogy az almás cég termékeinek fontos betűje, de az angol nyelvben is az „én” kifejezője, így egy eléggé gyakran használt karakterről van szó. Jellemzően iOS 11.1-et futtató kütyükön észlelték a hibát, de tapasztalták még iOS 10-es eszközökön, illetve páran Macen is.

A felhasználók visszajelzése szerint az érintett készülékeken amikor beírják a betűt, a virtuális billentyűzet szoftvere azt automatikus átjavítja nagy „A” és egy plusz szimbólum kombinációjára, vagy egy furcsa unicode karakterre, ami dobozban szereplő kérdőjel formájában jelenik meg.

Ugyan szövegen belül lehetőség van utólag szerkeszteni és átírni a hibásan átalakított kifejezéseket még elküldés előtt, de senkinek nincs kedve folyamatosan javítgatni az autocorrect elbaltázott lépéseit.

Az Apple elismerte a problémát és közölte, hogy már dolgoznak a szoftveres javításon. Addig csak egy dolgot tudnak javasolni: az érintettek lépjenek be a billentyűzet beállításai közé, majd éljenek a szövegcsere opció előnyeivel. Az „I” kifejezés helyettesítőjének állítsák be az „i”-t, és ugyan ezután nyelvtanilag nem lesz helyes a szöveg, de legalább a betű egyezik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik