Tech

Most megtudjuk, milyen az igazi erő

November 7-én jelenik meg a Microsoft legújabb játékgépe, az Xbox One X, amit a redmondi cég úgy hirdet, hogy a világ valaha készült legerősebb konzolja. A gyártó nem hazudik, hiszen teljesítmény szempontjából az új Xbox 40%-kal többet nyújt, mint az eddig legerősebb gépnek tartott PlayStation 4 Pro.

A világpremierig nagyjából két hét van hátra, és a Microsoft bele is kezdett a hivatalos megjelenés előtti utolsó nagy hajrába, elindult a Feel True Power című marketingkampány, amiben arról próbálják meggyőzni az embereket, hogy az új gép eddig sosem tapasztalt élményekkel várja őket.

Habár a kampány keretében kiadott rövid videók valóban hatásosak, és maga a gép is meglehetősen erős hardverrel van felszerelve, azt azért érdemes tudni, hogy valójában olyan funkcióval nem bír, ami korábban ne lett volna elérhető más konzolokon vagy éppen hagyományos asztali számítógépeken.

Az Xbox One X konzolban nyolc x86-os processzormag található 2.3 GHz-es órajellel, negyven, 1172 MHz-es számítási egységgel, amit 12 GB GDDR5-ös RAM egészít ki 326 GB/s-os sávszéllel. Emellé jár még egy 1 TB-os merevlemez, és a Microsoft új gépében helyet kap egy 4K UHD Blu-ray olvasó is.

A Microsoft ígéretei szerint ez a hardver elegendő lesz arra, hogy a gép – a játékkonzolok között elsőként – natív 4K felbontásban futtasson játékokat, 60 képkocka/másodperc képfrissítés mellett.

A készülék árát a Microsoftnál 499 dollárban állapították meg, ami forintba átszámolva nagyjából 135 000 forintot jelent, de ebben még nincs benne az ÁFA, szóval előzetes becslés szerint a hazai premierkor üzletektől függően valahol 160 és 180 ezer forint között fog alakulni az új gép ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik