Tech

Beperelték a Teslát az egykori gyári munkások

A milliárdos Elon Musk elektromos autókat gyártó cégét három korábbi alkalmazott perelte be, és a kaliforniai Alameda megye fellebbviteli bíróságára benyújtott keresett szerint azzal vádolják a céget, hogy folyamatos faji megkülönböztetésnek és zaklatásnak voltak kitéve az autógyártó üzemében.

A három fekete bőrű férfi szerint egykori munkahelyükön rendszeresen gyalázták őket a származásuk miatt, ráadásul nemcsak a közvetlen kollégáik, de a feletteseik is. Állításuk szerint az eseteket többször is jelentették a munkaerő közvetítő cégnek, aki toborozta őket, illetve a Tesla alkalmazásában álló vezetőiknek is, sőt az egyik sértett, Demetric Diaz meg van róla győződve, hogy pont az vezetett a kirúgásához, hogy szóba hozta az egyik ilyen esetet a felettesének.

A keresetet benyújtó másik felperes, Owen Diaz állítása szerint azért hagyta ott az állását, mert a felettese nem volt hajlandó tudomásul venni a folyamatos faji megjegyzésekre vonatkozó panaszait.

A Mercury Newsnak nyilatkozó Tesla szóvivő ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a keresetet benyújtó alkalmazottak feléjük korábban sosem kommunikálták a panaszaikat, és állításuk szerint csupán egyetlen olyan levelet találtak, amiben Owen Diaz az egyik kollégája agresszív viselkedésére panaszkodik, azonban ebben az e-mailben szó sincs faji megkülönböztetésről és gyalázkodásról.

Az autógyártó ugyanakkor azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a gyárban foglalkoztatott munkásokat nem ők alkalmazták, hanem egy ezzel megbízott munkaerő közvetítő cég.

A Telsa nem először szembesül hasonló vádakkal, hiszen jelenleg is folyik egy per, amiben DeWitt Lambert azzal vádolja a céget, hogy a munkahelyén folyamatos faji zaklatásnak volt kitéve a munkatársai által. A gyártó jó hírét emellett az csorbítja, hogy épp a napokban rúgtak ki több száz dolgozót, miután nyilvánossá vált a jelentés a vállalat éves teljesítményéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik