Tech

25 éves a világ egyik legsikeresebb laptopja

A negyedszázados születésnap alkalmából a Lenovo egy limitált kiadású ThinkPaddel ünnepli a modell sikerességét, ami visszaidézi a modellek klasszikus dizájnját, de az évek során elért műszaki innovációkat kínálja.

A retro köntösbe bújtatott ThinkPad Anniversary Edition Intel® Core i7-7500U processzorral, 2 GB-os NVIDIA GeForce 940MX grafikus kártyával, valamint 14 hüvelykes FHD érintőképernyővel érkezik, melyhez 16 gigabájt DDR4 memória és 512 GB SSD társul. Üzemidő terén 13,9 órát ígér a cég, 3 darab USB 3.0 és egy darab USB-C típusú portot kapunk, van benne természetesen SD-kártya olvasó és HDMI port. Az eszköz 1,58 kilogramm súlyú.

Forrás: Lenovo

A retrómodell  hétsoros billentyűzettel, hangerőszabályzó gombokkal, LED-jelzőfénnyel és többféle színben pompázó logóval érkezik az egyes piacokra. Csak kiválasztott országokban lesz elérhető az online üzleten keresztül 1899 dolláros (kb. félmillió forint) áron.

Innen indult minden

Az első ThinkPad modell, a 700C a japán Yamato Labs-ben készült Richard Sapper tervező keze alatt, mely 1992. október 5-én látta meg a napvilágot. Külön érdekesség, hogy a laptop külsejét a tradicionális japán „bento” nevű éthordó doboz ihlette. Teljes értékű munkagépként néhány hónapot az űrben töltve több mint 300 díjat nyert a modell, majd elnökök és vezérigazgatók státuszszimbóluma lett.

A 130. milliomodik eladott üzleti modell után a ThinkPad az informatikai-üzletág ikonikus képviselője lett. Nemcsak felfedezőknek segített a Föld legtávolabbinak tűnő pontjait elérni, hanem számos űrutazás biztonságos kivitelezésében volt jelen, és vállalkozások mindennapjainak részévé vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik