Tech

A Google elnémítja az idegesítő videókat

Azzal nem sokan vitatkoznának, hogy az internetes barangolás egyik legidegesítőbb jelensége az automatikusan elinduló videók, mivel nem csak adatforgalmat és erőforrást fogyasztanak, de a legváratlanabb helyzetekben zavar meg hangjuk.

A Google szerint is ez az egyik leggyakoribb panasz, amit a felhasználók emlegetnek. Ezért a Chrome böngésző 64-es verziójában januártól kezdve alapvető beállítás lesz, hogy az automatikusan elinduló videók némán indulnak el, kivéve abban az esetben, ha a felhasználót érdekli a klipp – azaz rátappolt, vagy kattintott böngészés közben, illetve ha kíváncsi lehet arra. Utóbbi kitétel eldöntésében két szempontot vesz figyelembe a böngésző: hányszor látogatta meg felhasználó adott oldalt, és milyen gyakorisággal néz videót a látogatások alkalmával. A fejlesztés az asztali böngészős verzióba és a mobillappba is bekerül.

A keresőcég azt is bejelentette, hogy az októberi 63-as Chrome még ezelőtt egy olyan új beállítást tesz elérhetővé, amivel manuálisan megadhatjuk, hogy mely oldalakon legyenek teljesen némítva a hangok. Ez nemcsak, hogy kevésbé idegesítővé teszi a böngészési élményt, de egyben kímélni fogja az adatforgalmat is mobilok esetén.

Az Apple Safari 11-es böngészője egyébként ugyanígy lehetővé teszi majd az automatikus videók letiltását a macOS High Sierra rendszerrel szeptember 25-től, illetve több böngészős beépülő is megvéd minket a váratlan hangoktól, köztük a Silent Site Sound Blocker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik