Tech

Virtuálisvalóság-játékkal segíthetünk egy fontos kutatásban

Két percnyi játékkal öt óra laboratóriumi kutatást válthatunk ki a Telekom Sea Hero Quest játékával, ami most már a virtuális valóságban játszva is segíti a demencia vizsgálatát.

A Magyar Telekom bemutatta a világ első olyan VR-játékát, ami segíthet a kutatóknak felvenni a harcot a demencia ellen. A Sea Hero Quest VR  a virtuális valóságon alapuló játékokban rejlő lehetőségeket igyekszik kihasználni a demenciakutatás terén.

A Telekom 2016-ban indította el Sea Hero Quest mobiljátékát, azóta már világszerte közel 3 millióan töltöttek le a programot, ami több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének felel meg.

Így létrehozta az első globális viszonyítási alapot az emberi térbeli tájékozódás terén, és az eddigi legátfogóbb demenciakutatási projektet valósította meg. A játék VR-verziója lehetővé teszi a kutatók számára, hogy összevessék az adatokat a Sea Hero Quest mobilapp segítségével összegyűjtött adatokkal.

Forrás: Telekom

Reményeik szerint a mobilalkalmazás által generált adatbázisra építve, a legkorszerűbb VR-technológia alkalmazásával még közelebb kerülhetnek az emberi térbeli tájékozódás mechanizmusának megértéséhez.

A Sea Hero Quest mobilalkalmazással korábban gyűjtött adatoknak köszönhetően a kutatók 22.5° pontossággal tudják megállapítani, hogy a játékos milyen irányba fordul, míg a Sea Hero Quest VR virtuális környezetében ez 1.5°-ra szűkíthető le, így a kutatók tizenötször pontosabb navigációs adatokkal dolgozhatnak.

Forrás: Telekom

Ha valaki mindössze 2 percig játszik a Sea Hero Quest VR játékkal, – a mobiljátékhoz hasonlóan – 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál. A Sea Hero Quest játék által begyűjtött anonimizált adatokat egy biztonságos szerveren tárolják Németországban, majd ezeket a UCL / UEA csapata elemzi.

A Sea Hero Quest VR a Samsung Gear VR platformján működik, mától ingyenes elérhető az Oculus boltjából. A Sea Hero Quest pedig szintén ingyen tölthető le az App Store-ból vagy a Google Play-ből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik