Tech

A világ legkisebb önjáró autója vékonyabb, mint egy hajszál

Nem az utakon cirkálna, hanem a gyógyászatban hozhat nagy áttörést az önjáró autók mintájára tervezett mikrobot, ami ütközés nélkül is elnavigálja magát az útvesztőkben.

Minden technológiát próbálunk idővel kisebbé, vékonyabbá, hatékonyabbá fejleszteni, legyen szó laptopról, okostelefonról, okosóráról. Ez a trend most elérte az önvezető autókat is, no persze nem egy hagyományos járműre kell gondolni, hanem annak mására készített apró robotra.

A kínai Harbin Műszaki Egyetem és a San Diegó-i Egyetem olyan „szférikus mikromotort” fejlesztett közösen, ami képes magát navigálni a különféle útvesztőkben. Az okosított, mesterséges intelligenciával ellátott „mikrojármű” képes összetett és dinamikusan változó környezetekben is precízen vezetni magát, méghozzá ütközés nélkül.

Forrás: Harbin Institute of Technology

Mivel mindez az intelligencia nem fér bele egy aprócska robot belsejébe, ezért mindent külsőleg oldottak meg a szakemberek. Egy kamera szkenneli és figyeli az utat, a hasznosítható adatokat pedig képfeldolgozó egységnek küldi, ami azonosítja az akadályokat, majd térképet készít.

Ezt a térképtervet kapja meg egy mesterséges intelligencia szoftver, ami megtervezi a legrövidebb, ütközés nélkül végigjárható útvonalat a kijelölt célpontig. Végül az MI egy mágneses erőtér generátorhoz küldi el az utasításokat, ami kormányozza és irányítja a nanorobot mozgását.

De mire jó?

A technológia később főként a gyógyászatban hozhat áttörő eredményeket: az apró szerkezettel megoldhatóvá válna gyógyszert szállítani a test különböző, nehezen elérhető pontjaiba, könnyebbé teheti a betegségek diagnosztizálását, arról nem is beszélve, hogy a rendkívül precíz, testben végzendő sebészeti beavatkozásokat is megkönnyíthetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik