Tech

Kémprogramot kínál egy francia cég azoknak a szülőknek, akik gyanítják, hogy a gyermekük meleg

Láthatatlan kémszoftvert kínált vevőinek egy francia cég, melynek segítségével a szülők észrevétlenül kideríthetik, hogy saját neméhez vonzódik-e a fiuk. A Fireworld nevű program feltöri például a gyerek Facebook-profilját, illetve monitorozza, hogy látogat meleg oldalakat.

A fejlesztőcég hosszú cikkben reklámozta a szoftvert a honlapján. Olyanokat írtak például, hogy a család mindennek az alapja, ezért fontos, hogy a szülő folyamatos kommunikációval terelgesse gyermeke szexuális orientációját.

A cikk felsorolt jeleket, amik alapján a szülőnek gyanakodnia kell, hogy kisfia esetleg meleg. Például sokat foglalkozik a külsejével, jobban érdekli az olvasás és a színház, mint a foci, félénk, és énekesnők, vagy dívák a kedvencei. A cég azt írta, bármelyik jel felfedezésénél érdemes elkezdeni kémkedni a gyermek után. A cikk csak a fiúkkal foglalkozik, a kislányokra egyetlen szót sem veszteget.

Az írás, és a maga a kémszoftver forgalmazása is jókora felháborodást generált Franciaországban, miután egy LMBTQI szervezet beszámolt róluk a Twitteren, és felszólított a homofóbia, illetve a szexizmus elleni harcra.

A cég botrány miatt eltávolította a cikket, és közölte, hogy azt csak keresőoptimalizálási szempontok miatt írták meg, soha senkinek nem lett volna szabad meglátnia. Hozzátették: nagyon sajnálják, ha megbántottak valakit.

Honlapjukon ugyanakkor továbbra is hirdetik a programot mindazoknak, akik tinédzser gyermekük, vagy munkavállalóik után kémkednének, esetleg azt gyanítják, hogy párjuk megcsalja őket. Annak ellenére, hogy a francia törvények értelmében tilos az ilyen szoftverek használata, hacsak a megfigyelni kívánt személy bele nem egyezik. A cég azt állítja, mindig a figyelmeztetik a vevőiket a jogszabályok betartására.

A Liberation című lap az ügy kapcsán azt írja, hogy bár számos vállalkozás kínál hasonló szoftvereket a piacon, a cégek ennél sokkal óvatosabbak szoktak lenni, hiszen a törvények az ilyen termékek reklámozást is tiltják.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik