Tech

Nyomtalanul tünteti el a vízjelet a képekről a Google szoftvere

A stockfotós oldalak rendszeresen raknak vízjelet képeikre azon célból, hogy borsot törjenek azok orra alá, akik fizetés nélkül, jogtalanul használnák fel azokat. Sokan próbálkoznak akár Photoshoppal, hogy eltüntessék az idegesítő feliratokat, vagy logót, de ez a legtöbb esetben sok munka, és nem éri meg a belefektetett energiát.

A Google egy számítógépes látással foglalkozó konferencián olyan algoritmust mutatott be, ami ezt a feladatot automatizáltan elvégzi, és nyomtalanul szedi le a vízjeleket a fotókról.

Forrás: Google

A szoftver azt használja ki, hogy ezek az oldalak jellemzően ugyanazokat a vízjeleket használják, amiket végigelemezve az algoritmus képes felismerni az ismétlődő struktúrákat.

Ez azért van, mert a nagy mennyiségű képet jellemzően valamilyen automatizált módon látják el a vízjelekkel.

Viszont csak azokkal a jelekkel birkózik meg, amik áttetszőek, az alatta lévő részletet gyakorlatilag megtippeli a program. A nem áttetsző, torzított jelekkel nem működik a dolog, a keresőóriás emellett azt ajánlja a tartalomgyártóknak és fotósnak, hogy érdemes véletlenszerűen, méretet variálva megválasztani és elhelyezni ezeket az elemeket, mert bármilyen pici változtatás is segít megelőzni az automatizált megoldásokkal való visszaélést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik