Tech

A bitcoin árát manipulálnák hackerek

A második negyedév leghosszabb túlterheléses támadása összesen 277 órán át, azaz több mint 11 napon át zajlott. Elsősorban hírportálokat, a Skype szervereit és a kriptovaluták értékének emelkedésével a legnagyobb online tőzsdét célozták meg a kiberbűnözők.

2017 második negyedéve bizonyította, hogy a tartós túlterheléses támadások (DDoS) visszatértek az üzleti életben. A vizsgált időszak leghosszabb támadása összesen 277 órán, azaz több mint 11 napon át tartott. Ez 131 százalékos növekedést jelent az első negyedévhez képest – derült ki a Kaspersky Lab jelentéséből.

Az áprilisi és júniusi DDoS támadásoknak nemcsak az időtartama volt különös, hanem az incidensek földrajzi eloszlása is. Összsesen 8 ország internettel rendelkező, megtámadott szervezetei voltak érintettek a második negyedévben, szemben az első negyedév 72 országával.

A TOP 10 leginkább érintett ország

  1. Kína
  2. Dél-Korea
  3. USA
  4. Hong Kong
  5. Egyesült Királyság
  6. Oroszország
  7. Olaszország
  8. Hollandia
  9. Kanada
  10. Franciaország

A DDoS támadások célpontjai között megtaláljuk a világ legnagyobb hírügynökségeit, többek között az Al Jazeera weboldalát, illetve a Le Monde és a Figaro újságok portáljait, valamint állítólag a Skype szervereit.

A kriptovaluták értékének emelkedése miatt a kiberbűnözők megpróbálták manipulálni az árakat túlterheléses támadásokon keresztül.

A Bitfinexet, a legnagyobb amerikai dollár alapú, bitcoinos piacteret támadták az új digitális fizetőeszköz, az IOTA bevezetésével egy időben. Korábban a BTC-E váltó tapasztalt lassulást rendszerein egy erős DDoS támadás hatására.

Fizess, vagy túlterhellek

A kiberbűnözök célja nemcsak a kriptovaluták manipulálása, a DDoS támadások ugyanis pénzügyileg is eredményesek lehetnek.

Egy új trend keretében a hackerek egy üzenetet küldenek az áldozatnak, amelyben 5-200 Bitcoin váltságdíjat követelnek. Ha a megtámadott cég nem tud vagy nem hajlandó fizetni, a támadók megfenyegetik, hogy DDoS támadást indítanak a cég kritikusan fontos online felületei ellen. Az üzeneteket általában rövidtávú DDoS támadások is kísérhetik, hogy biztosítsák a fenyegetések valódiságát.

Június végén egy nagyszabású RDoS rohamot indított a magát Armada Collective-nek nevező csoport, akik körülbelül 81,27 millió forintnak megfelelő összeget követeltek hét dél-koreai banktól.

Új trend: az RDoS

A tapasztalat azt mutatja, hogy mindig van egy újabb módszer, amely népszerűbb lesz, ilyen például idén a Ransom DDoS. Az ilyen jellegű támadások során a bűnözök fenyegető üzeneteket küldenek számos vállalatnak abban a reményben, hogy valamelyik úgy dönt, inkább fizet annak érdekében, hogy adatait biztonságban tudja, mintsem megkockáztasson egy esetleges támadás okozta szolgáltatás-kiesést. A támadások nem biztos, hogy megtörténnek, de ha már egy cég is a fizetés mellett dönt, akkor a nyereséget minimális erőfeszítéssel érték el a hackerek.

A Kaspersky Lab szakértői figyelmeztetnek, ha egy vállalat úgy dönt, hogy váltságdíjat fizet, akkor az azonnali pénz elvesztése mellett további hosszú távú károknak teheti ki magát. A “jól fizető” neve ugyanis gyorsan elterjed, és újabb kiberbűnözők vehetik célkeresztbe további támadásokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik