Tech

Tízmillió kattintással egy kalóriát égethetünk el

A Wired újságírójának annyiszor mondta el a lánya számítógépezés közben, hogy

Tudtad, hogy minden alkalommal, amikor az egérrel klikkelsz, akkor elégetsz egy kalóriát?,

hogy Rhett Allain úgy döntött, kiszámolja, mi igaz a mende-mondából.

Első körben helyretette a mértékegységeket:

  • Egy kis kalória az egy Celsius fokos, egyetlen grammnyi víz felemeléséhez szükséges erő.
  • Egy nagy kalória (ezt használjuk a közbeszédben, mint kalória) pedig ennek az ezerszerese, azaz gyakorlatilag egy kilokalória. Azaz amikor egy cukorkán azt olvassuk, hogy 100 kalóriát tartalmaz, az valójában 100 ezer kalória.
  • Joule: ugyan ételek esetében inkább a kalóriát alkalmazzuk, de a fizikai számításokhoz egyszerűbb az energia másik mértékegységét használni. Egy kalória 4,2 joule-nak felel meg.

Node hogyan tudjuk meghatározni, mennyi energiával jár az egéren való klikkelés? A fizika törvényei szerint egy joule munkát végez az egy newton nagyságú erő a vele egyirányú egy méter hosszúságú elmozdulás közben. Azaz 1 J = 1 N × 1 m

A szerző abból indult ki, hogy hozzávetőlegesen 0,5 Newton kell egy egérgomb megnyomásához, és az ujjunk körülbelül egy milliméterre pihen általában az eszköz felett. Ennek fényében kapunk 0,0005 joule-t, ami 10^-7 kalóriának felel meg. Még akkor is, ha nagyobb távolsággal és nagyobb erőbefektetéssel számolt, akkor sem jött ki egy kattintással egy kalória.

Addig akarunk kattintgatni, amíg el nem ég végre az a nyűves kalória? Ehhez sok sikert kívánunk! Ahhoz ugyanis, hogy egy rendes nagy kalóriát leadjunk, 10 milliószor kéne klikkelni. Ha feltételezzük, hogy bárki is képes másodperceként tízszer kattintani, akkor is 11,5 napig kéne megállás nélkül nyomkodni azt a szerencsétlen egeret.

Pedig ennél sokkal kevesebb idő alatt is haltak meg World of Warcraftozás, Diablózás vagy éppen élő videojáték-közvetítés közben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik