Tech
sport, fitness, technology and people concept - close up of young woman with heart-rate watch in gym

Áramot termelő karkötőt készítettek a kínaiak

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 07. 28. 06:00

Kínai kutatók fejlesztettek ki egy olyan karkötőt, ami begyűjti a mozgásakor keletkező biomechanikus energiát. Ezt utána elektromossággá lehet alakítani, amivel aztán tölthető az elektronikai eszközök akkumulátora.

A Csunkgingi Műszaki Egyetem és a Kínai Műszaki Fizikai Akadémia kutatói egy olyan karkötőt fejlesztettek, ami csuklómozgással termel áramot. Fejlesztésükről az Applied Physics Letters tudományos folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

Az energiabegyűjtő karperec az elektromágneses indukciót használja ki, azaz amikor egy mágneses mező és egy vezető mozog egymáshoz viszonyítva, ezáltal elektromos feszültséget generál. Az eszköz külső burkában elektromosságot vezető réztekercs forog egy belső burok körül.

Forrás: American Institute of Physics

Ebben a belső burokban helyeztek el két mágnest, amik forognak a viselő csuklómozgására. Ahogy a mágnes a réztekercsen áthalad, az elektromágneses indukciónak köszönhetően feszültséget termel.

A megtermelt feszültség mennyisége egyenesen arányos azzal, ahányszor a mágnes megfordul a karkötőben, azaz minél gyorsabb a mozgás, annál több elektromosságot termel az eszköz.

A kutatók bemutatták, hogy egyetlen csuklórázásból a karkötő képes feltölteni egy kicsiny akkut, több mint egy milliwatt áram termelhető vele a másodperc törtrésze alatt.

A fejlesztést így fel lehetne használni az olyan viselhető kütyük, mint a különféle aktivitásmérők,  okosórák akkumulátorának töltéséhez.

(Forrás: MTI, phys.org)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.